Κλείσιμο

Το (σχεδόν) τελικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών

Προβάδισμα 9,4 μονάδων διατηρεί η Νέα Δημοκρατία σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές, με την ενσωμάτωση των τμημάτων να ανέρχεται στο 89,6%.

Η αξιωματική αντιπολίτευση αποσπά σχεδόν το 33,2% των ψήφων, βελτιώνοντας το ποσοστό της κατά περισσότερο από έντεκα μονάδες σε σχέση με τις αντίστοιχες κάλπες πριν από πέντε χρόνια.

Το ποσοστό για το κυβερνών κόμμα διαμορφώνεται στο 23,8%, που συνιστά υποχώρηση σχεδόν τριών μονάδων.

Με τα σημερινά δεδομένα η ΝΔ κερδίζει επτά από τις 21 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που αναλογούν στην Ελλάδα, βελτιώνοντας την εκπροσώπησή της κατά δύο ευρωβουλευτές. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί με έξι έδρες, μένοντας στάσιμος.

Η Πειραιώς μπορεί να κερδίσει μία ακόμα έδρα εάν το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη τερματίσει κάτω από το όριο του τρία τοις εκατό και συνεπώς χάσει την μοναδική έδρα που αποκτά για την ώρα, με ποσοστό 3,01%

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Κίνημα Αλλαγής με 7,69%. Πρόκειται για ελαφρώς χαμηλότερο μερίδιο ψήφου σε σχέση με την επίδοση της Ελιάς, το 2014. Ακολουθεί το Κομμουνιστικό Κόμμα με 5,41%, επίσης υποχωρώντας ελαφρά συγκριτικά με τις προηγούμενες ευρωεκλογές. Αμφότερες αυτές οι παρατάξεις αποσπούν δύο έδρες.

Η Χρυσή Αυγή πέφτει στο 4,85%, χάνοντας σχεδόν τεσσεράμισι μονάδες. Μέρος των υποστηρικτών της φαίνεται πως στράφηκε στην Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, που λαμβάνει το 4,13%. Στην ΧΑ αναλογούν δύο έδρες ενώ στο κόμμα Βελόπουλου μία.

Στις ευρωεκλογές έλαβαν μέρος 40 κόμματα.
Πηγή: skai.gr