Το σχεδόν ραντεβού Γεραπετρίτη με Σκάρλετ Γιόχανσον που έχασε ο Τσακαλώτος

Της Ναντιν Χαρδαλιά
 
«Έντιμο» χαρακτήρισε o Υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ενώ αποκρούοντας τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί υπεραισιόδοξων προβλέψεων για την ανάπτυξη, τόνισε ότι: «δεν αποκρύπτει στοιχεία, αποτυπώνει την κατάσταση ως έχει και δεν χρειάζεται να αποκρύψει διότι στηρίζεται στις αντικειμενικές παραδοχές που υποσχέθηκε η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση».
 
Επαναφέροντας, δε, ο κ. Γεραπετρίτης στο προσκήνιο τη σκωπτική δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου όταν ήταν Υπουργός Οικονομικών ότι «ο κ. Μητσοτάκης θέλει πρωτογενή πλεονάσματα κάτω του 2% και εγώ θέλω να βγω για κοκτέιλ με την Σκάρλετ Γιόχανσον», ο Υπουργός Επικρατείας, σχολίασε με καυστική διάθεση: «Κάποτε ο πρώην υπουργός Οικονομικών μίλησε για την Γιόχανσον. Σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε σε αγιοβασιλιάτικα δώρα. Λοιπόν σας λέω ότι και το ραντεβού σχεδόν πραγματοποιήθηκε και πως ό,τι υποσχεθήκαμε το κάναμε μέχρι κεραίας».
 
Προς επίρρωση των λόγων του μάλιστα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη μείωση των τιμών των φαρμάκων κλπ. «Εκείνο που υποσχεθήκαμε εκείνο θα πράξουμε», διαβεβαίωσε ο κ. Γεραπετρίτης.
 
«Εμείς δεν χρειάζεται να αναπληρώσουμε την αξιοπιστία με υπερπλεονάσματα. Το έλλειμμα της εμπιστοσύνης δεν υπάρχει σήμερα. Αισθανόμαστε ότι μπορούμε να διατηρούμε βιώσιμη αισιοδοξία για ανάπτυξη και ευημερία για όλους. Και θα είναι βιώσιμη γιατί δεν στηρίζεται σε αυταπάτες. Εκείνο που υποσχεθήκαμε εκείνο θα πράξουμε», τόνισε ο ίδιος, «καρφώνοντας» παράλληλα την απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων επέμεινε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Εφόσον αποκτήσατε την αξιοπιστία που θέλατε γιατί δεν ζητάτε τώρα την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων;», ρώτησε καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «έλλειμμα αριθμών» και επισημαίνοντας ότι η αξιοπιστία έχει σχέση με τους αριθμούς.
 
«Εμείς εκφράζουμε την ανησυχία μας για τους αριθμούς προκειμένου να μην γυρίσουμε σε παλιές κακές πρακτικές προ του 2009. Να είστε προσεκτικοί γιατί η χώρα έχει κερδίσει αξιοπιστία και δεν είναι δύσκολο να το χάσει», κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Ανταπαντώντας ο Γιώργος Γεραπετρίτης διερωτήθηκε με δηκτικό τρόπο ποιος είναι ο αριθμός που ενοχλεί τον ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας για έλλειμμα αριθμών και χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «μετριοπαθή», με στόχο όπως είπε την αποφυγή επιστροφής στην αμετροέπεια.
 
«Να συζητήσουμε για συγκεκριμένους αριθμούς. Όπως για τα αρνητικά επιτόκια δανεισμού. Ο δείκτης εμπιστοσύνης σήμερα είναι ο μεγαλύτερος της δεκαετίας. Είναι και δική μου ανησυχία να μην γυρίσουμε σε καθεστώς αμετροέπειας. Θεωρώ ότι ο προϋπολογισμός είναι μετριοπαθής. Θα αποδειχθεί όμως και γι αυτό και μίλησα για δημόσια λογοδοσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Επικρατείας.