Το παρασκήνιο του αιφνίδιου «μίνι» ανασχηματισμού: Οι αναβαθμίσεις και η αλλαγή

Μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης έκανε αιφνιδίως το πρωί ο πρωθυπουργός, προχωρώντας σε αναδιάταξη της επιτελικής ομάδας στο Μέγαρο Μάξιμου, μια μέρα μετά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε για τις πυρκαγιές και την επόμενη ημέρα. 

Στο επιτελείο του Μαξίμου, πολύ κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, έγιναν δύο αναβαθμίσεις και μια αλλαγή. Ο Άκης Σκέρτσος είναι ο πρώτος κερδισμένος, καθώς από υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αναβαθμίστηκε σε υπουργό Επικρατείας, και θα λειτουργεί σα «δίδυμο» με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. Ο κ. Σκέρτσος έχει το επιχειρησιακό κομμάτι του συντονισμού, ενώ ο κ. Γεραπετρίτης ένα πιο νομικό – συμβουλευτικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Έτσι έχουμε πλέον δυο υπουργούς Επικρατείας, ισχυροί και οι δύο, κοντά στον πρωθυπουργό.

Ο Χρήστος Τριαντόπουλος είναι ο δεύτερος κερδισμένος, ο οποίος από ΓΓ. του υπουργείου Οικονομικών γίνεται πλέον υφυπουργός στον πρωθυπουργό με αρμοδιότητα σε θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές. Είναι ένα μοντέλο που είδαμε και με τον Νίκο Χαρδαλιά, που από ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναβαθμίστηκε σε υπουργό. Ο κ. Τριαντόπουλος ωστόσο αναφέρεται κατευθείαν στον πρωθυπουργό.


Σε ό,τι αφορά την αλλαγή, έχει να κάνει με τον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος είναι στο εξής το πρόσωπο της κυβέρνησης, ενώ η Αριστοτελία Πελώνη παραμένει αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος. Ο κ. Οικονόμου αποχωρεί από υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είναι ένα πρόσωπο με στενές σχέσεις με τον πρωθυπουργό, καθώς έχουν συνεργαστεί επί πολλά χρόνια.

Ψήφο εμπιστοσύνης έλαβαν και οι κ. Χρυσοχοΐδης και Χαρδαλιάς, εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης την Πέμπτη τους «κάλυψε», λέγοντας χαρακτηριστικά «ότι προτιμώ υπουργό στο πεδίο παρά να κρύβεται».  

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάντως παραμένει «σφίγγα» ως προς τα σχέδιά του για έναν ριζικό ανασχηματισμό, έχοντας όμως καταγράψει ήδη... παρουσίες κι απουσίες τις εφιαλτικές μέρες των πυρκαγιών. 

«Δεν μπορείτε να διακρίνετε το χαμόγελο μου κάτω από τη μάσκα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός έξω από το Μαξίμου ερωτηθείς για τον «κανονικό ανασχηματισμό». 
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ ο ανασχηματισμός θα γίνει το επόμενο διάστημα, μένει να δούμε αν θα πρόκειται για δομικό ή για διορθωτικές κινήσεις…
 

Πηγή: skai.gr