Έτσι προσέκρουσε η φρεγάτα Λήμνος στην τουρκική – Προς Ελλάδα η πλωτή βάση των ΗΠΑ 

Να κρατήσει χαμηλούς τόνους, για να μη δυναμιτίσει το κλίμα, επέλεξε αρχικά το Πολεμικό Ναυτικό όσον αφορά τη σύγκρουση της ελληνικής φρεγάτας Λήμνος με την τουρκική φρεγάτα Κεμάλ Ρέις, ωστόσο η ελληνική πλευρά στην πορεία ανέδειξε ένα ακόμα στοιχείο της τουρκική προκλητικότητας.

Ο κυβερνήτης του Κεμάλ Ρέις με επικίνδυνο ελιγμό βρέθηκε μπροστά στη φρεγάτα Λήμνος, που παρόλο επιχείρησε να κόψει ταχύτητα προσέκρουσε στο τουρκικό πλοίο προξενώντας στου σοβαρές ζημιές. Από την πλευρά της, η ελληνική φρεγάτα δεν έπαθε ζημιές, συμμετέχοντας κανονικά στην ελληνογαλλική άσκηση. 

Κατά το έκτακτο Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Παρασκευής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας παρουσίασε οπτικό υλικό που αποδεικνύει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι υπάρχει λάθος χειρισμός από τον τούρκο κυβερνήτη. Το ΠΝ παρακολουθεί το Ορούτς Ρέις που πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και αναμένεται να βγει στην τουρκική στο πλαίσιο του «σαρώματος» που κάνει. 


Εξάλλου, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος ανέπτυξε στον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ την τουρκική προκλητικότητα, και πήρε δέσμευση για παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή. Πρόκειται για το θηριώδες πλοίο ειδικών επιχειρήσεων USS Hershel “Woody” Williams που αναμένεται στη βάση της Σούδας οπού θα μείνει για αρκετό διάστημα.

Παράλληλα, κατά την επικοινωνία που είχε ο υπουργός Άμυνας με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, στρατηγό Μοχάμεντ Ζάκι, φαίνεται ότι εξασφαλίζεται η παρουσία ενός αιγυπτιακού πολεμικού στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή είχαμε 23 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και ελικόπτερα που αναζητούν τις θέσεις του στόλου μας, και κυρίως των ελληνικών υποβρυχίων, μαρτυρώντας την αγωνία της Άγκυρας για να εντοπίσει τις θέσεις των ελληνικών σκαφών. 

 
 

 

Πηγή: skai.gr