Το παιχνίδι της εξεταστικής

Οξύνεται το πολιτικό κλίμα με αφορμή την πρόταση της Ν.Δ. να ζητήσει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τις εξοπλιστικές συμβάσεις της περιόδου 1996 - 2004.
Ωστόσο, κρατά κλειστά τα χαρτιά της σχετικά με την ενδεχόμενη σύσταση προ-ανακριτικής επιτροπής.
Ο κ. Αντώναρος χαρακτήρισε υποθετική και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερώτηση αν θα συσταθεί τέτοια επιτροπή στην περίπτωση που θα προκύψουν αποχρώσεις ενδείξεις για τους κυρίους Τσοχατζόπουλο και Παπαντωνίου.
ΠΑΣΟΚ: Εξεταστική για όλα
Από την πλευρά του, το ΠΑΣΟΚ, πέρασε στην αντεπίθεση, γνωστοποιώντας ότι θα καταθέσει επίσης πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, το εύρος της οποίας θα καλύπτει όμως και τη χρονική περίοδο μετά τις εκλογές της 7ης Μαρτίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν προτίθεται να καλύψει πολιτικά τους δύο πρώην υπουργούς, γεγονός που προκαλεί αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Την στάση του καθορίζει σήμερα ο ΣΥΝ, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής αναζωπύρωσε τα σενάρια για πρόωρη προσφυγής στις κάλπες με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας αν και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής δεν πρέπει να συνδέεται με την Προεδρική εκλογή και το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Πολιτικές σκοπιμότητες
Σε πολιτικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης και σε προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από τα προβλήματα της οικονομίας, απέδωσαν, με δηλώσεις τους, το όλο θέμα οι πρώην υπουργοί Εθνικής ‹Αμυνας ‹Ακης Τσοχατζόπουλος και Γιάννος Παπαντωνίου.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος, επί υπουργίας του οποίου υπεγράφησαν οι «επίμαχες» συμβάσεις, δήλωσε ότι η προσπάθεια ήδη «έπεσε στο κενό». Και προσθέτει ότι «από τα έγγραφα που κατατέθηκαν στη Βουλή προκύπτει ότι το Δημόσιο όχι μόνο δεν είχε ζημία, αλλά είχε σημαντικότατο όφελος τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο της ισχύος, της αποτελεσματικότητας και της ετοιμότητας των Ενόπλων Δυνάμεων».
Ο κ. Παπαντωνίου υπενθυμίζει ότι ο ίδιος βρήκε υπογεγραμμένες τις δύο συμβάσεις. Και σχετικά με τα αντιαεροπορικά συστήματα TOR-M1, τονίζει ότι ο ίδιος είχε τροποποιήσει όρους της σχετικής σύμβασης, η οποία, τροποποιημένη και χωρίς καμία αλλαγή, «υπεγράφη από τον νυν υπουργό Εθνικής ‹Αμυνας, τον Ιούλιο του 2004, συνοδευόμενη από διθυραμβικές ανακοινώσεις στον τύπο».
Να χυθεί άπλετο φως ζητά ο ΣΥΝ του οποίου η κοινοβουλευτική ομάδα θα συνεδριάσει σήμερα προκειμένου να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει.
Πηγή: skai.gr