Κλείσιμο

Το μήνυμα Μητσοτάκη για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας Κατά των Γυναικών παρουσιάζει τα μέτρα που λαμβάνει το κράτος ζητώντας παράλληλα τη συμμετοχή του πολίτη.
 
«Στόχος μας είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, ώστε να μην χρειάζεται πια να υπάρχει και η Παγκόσμια Ημέρα καταδίκης της» δηλώνει ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζοντας ανησυχητικά τα τελευταία στοιχεία καθώς όπως λέει, σήμερα μία στις τρεις γυναίκες και μικρά κορίτσια πέφτουν θύματα φυσικής ή σεξουαλικής βίας -συχνά από τον ίδιο τους τον σύντροφό.
 
«Ο κίνδυνος δεν είναι μακριά, αλλά γύρω μας. Μπορεί τα θύματα να σιωπούν γιατί συχνά φοβούνται. Όμως, το δράμα τους είναι εκκωφαντικό. Και ζητά λύση» τονίζει προσθέτοντας πως η Ελληνική Αστυνομία ενεργοποίησε 73 Ειδικές Υπηρεσίες Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας που θα απλωθούν, τώρα, σε όλους τους νομούς και τις περιφέρειες της χώρας. Παράλληλα, επισημαίνει πως το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ συγκροτεί Διεύθυνση Πρόληψης προσανατολισμένη στην ενδοοικογενειακή και έμφυλη βία, ενώ πρωτοβουλίες αναλαμβάνει και το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αλλά και οι Δήμοι, που διαθέτουν ξενώνες φιλοξενίας για κακοποιημένες γυναίκες.
 
«Η κυβέρνηση θα τους προσφέρει κάθε βοήθεια. Τίποτα, ωστόσο, δεν θα πετύχουμε χωρίς την συμμετοχή του πολίτη, που είναι και ο μόνος αποτελεσματικός φραγμός στη βία. Από την άποψη αυτή, η ενημερωτική καμπάνια που ξεκίνησε αποκτά ξεχωριστή σημασία. Και θα πρέπει να μετατραπεί σε διαρκείας. Ώστε όλο και περισσότερες γυναίκες να βρίσκουν το κουράγιο να καταγγέλλουν όσα υφίστανται. Όλο και πιο πολλοί ένοχοι να τιμωρούνται. Αλλά και η ίδια η κοινωνία σταδιακά να θεραπεύει όλο και πιο πολλές πληγές στο σώμα της. Μέχρι τότε, αγκαλιάζουμε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία, με τρεις λέξεις γεμάτες αποφασιστικότητα: «Είμαστε Δίπλα Σου» τονίζει ο πρωθυπουργός.

Μήνυμα ΜιχάληΧρυσοχοΐδη

«Η βία κατά των γυναικών δεν γνωρίζει χρώμα, φυλή, τάξη, ηλικία ή κατάσταση. Μπορεί να συμβεί σε κάθε οικογένεια και σε κάθε γυναίκα», ανέφερε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε το υπουργείο σε συνεργασία με τη γενική γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας των Φύλων (ΚΕΘΙ), στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης αναφέρθηκε στη λειτουργία, εδώ και λίγων ημερών, των νέων ειδικών Υπηρεσιών Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας της Ελληνικής Αστυνομίας, στη βάση πλαισίου της προηγούμενης κυβέρνησης, και ειδικότερα της πρώην υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη. «Αυτό σημαίνει δύο πράγματα: εξειδικευμένο προσωπικό και καλύτερη διαχείριση, ακόμη και στο πιο μικρό Αστυνομικό Τμήμα της Περιφέρειας», εξήγησε.

Όπως επεσήμανε, οι συγκεκριμένοι θεσμοί «θα καλλιεργήσουν τη νέα συνείδηση, όπου φυσιολογική θα είναι η καταγγελία και όχι η απόκρυψη», ώστε, όπως πρόσθεσε, σιγά- σιγά να μην γίνεται κοινωνικά ανεκτή η βία κατά των γυναικών. 

Επίσης, ο κ. Χρυσοχοΐδης προανήγγειλε την ίδρυση της Διεύθυνσης Πρόληψης της Βίας, τονίζοντας ότι η αλλαγή της κοινωνικής ανεκτικότητας της βίας δεν αποτελεί επετειακή αναφορά, αλλά συνεχή προσπάθεια.

«Η σιωπή είναι ανοχή και η ανοχή τρέφει τη βία. Δεν φταίνε τα θύματα για τη σιωπή. Εμείς θα τους δώσουμε τη φωνή τους», τόνισε, κλείνοντας τον χαιρετισμό του.

Την ανάγκη ενεργοποίησης όλων για την αναγνώριση της ισότητας και των ελευθεριών των γυναικών, έκανε λόγο ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, Μιχάλης Καραμαλάκης. Μιλώντας για την ίδρυση των 73 νέων υπηρεσιών καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών σε όλη την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι προτεραιότητα τίθεται στην αντιμετώπιση, σε πρώτο επίπεδο, όλων των κρίσιμων περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανόμενων ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Επίσης, ενημέρωσε για τα επιμορφωτικά σεμινάρια, τα οποία παρακολουθούν όλα τα μέλη της ΕΛΑΣ, ένστολα και μη.

«Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ένα χρόνο 16.700.000 γυναίκες κακοποιήθηκαν ή δέχθηκαν σεξουαλική βία», ανέφερε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Όλγα Γεροβασίλη. Τόνισε, ότι χρειάζεται υπερκομματική δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου και περιέγραψε τις πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα, όπως η κύρωση της Συνθήκης της Κωνσταντινούπολης, η ίδρυση γραφείων σε γενικές διευθύνσεις, κά. Επισήμανε ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι οικογενειακό θέμα και ιδιωτική υπόθεση, αλλά έγκλημα που διώκεται αυτεπάγγελτα.

Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Ευγενία Λιακούλη, εκτίμησε ότι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για το τέλος της έμφυλης βίας, υπογραμμίζοντας, ότι η ισότητα περνάει μέσα από την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.


Μήνυμα Γεννηματά

Είναι αδιανόητο στις μέρες μας να υπάρχει η ανάγκη καταπολέμησης οποιασδήποτε μορφής βίας, είναι το μήνυμα της Φώφης Γεννηματά στα μέσα κοινωνικής διχτύωσης.

 Είναι αδιανόητο να υπάρχουν Κράτη που απαντούν με «νόμιμη» βία στις αυτονόητες ελευθερίες και δικαιώματα των γυναικών, σε περιπτώσεις σαν της Σαραρέ.

 Είναι αδιανόητο να πνίγουμε στη σιωπή συμπεριφορές μεσαίωνα που οδηγούν στη βία κατά γυναικών, συντρόφων, συζύγων, μητέρων ακόμη και αγνώστων από ωχαδελφισμό ή από φόβο.

 Όμως αρκετά! Καμία ανοχή, καμία σιωπή για βίαιες συμπεριφορές εναντίον γυναικών. Αυστηρές και παραδειγματικές τιμωρίες είναι η απάντηση σε όποιον βιαιοπραγεί, υποτιμά, ευτελίζει τη Γυναίκα.

Πηγή: skai.gr