Κλείσιμο

Το μεγάλο στοίχημα των Βαλκανίων

"Ο εκδημοκρατισμός, η οικονομική εξυγίανση και η κοινωνική συνοχή είναι το μεγάλο στοίχημα των Βαλκανίων και η προϋπόθεση για μια ισότιμη ευρωπαϊκή πορεία", τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά την ομιλία του στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Αναφερόμενος εμμέσως στα Σκόπια ο κ. Παπούλιας πρόσθεσε ότι θα πρέπει και οι βαλκανικές χώρες να πιστέψουν ότι πρέπει να πορευτούν στον ευρωπαϊκό δρόμο χωρίς εκπτώσεις και αναχρονισμούς.

"Είναι αναγκαίο και απαραίτητο να γίνουν βήματα μπροστά, αφήνοντας πίσω φενάκες και επίπλαστους μικρομεγαλισμούς, ιστορικές φαλκιδεύσεις που έβλαψαν τους λαούς των Βαλκανίων ωφελώντας επικυρίαρχους και μεγάλα συμφέροντα", είπε ο κ. Παπούλιας.

Όπως είπε, αυτό το στοίχημα μπορεί να κερδηθεί από εμπνευσμένες και ανεξάρτητες ηγεσίες με στρατηγικό σχεδιασμό, συνειδητοποίηση του ιστορικού βιώματος και ενεργοποίηση όλων των δημιουργικών δυνάμεων των πολιτών τους.

Πρωτοπόρος

Ο κ. Παπούλιας συναντήθηκε με τον υπουργό Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, καθώς και με τους υπουργούς Άμυνας της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου και τους υφυπουργούς Άμυνας της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Σερβίας και της Κροατίας.

Οι υπουργοί και υφυπουργοί βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη προσκεκλημένοι του κ. Μεϊμαράκη και για πρώτη φορά θα παρακολουθήσουν την Τρίτη 28 Οκτωβρίου τη στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στη διάρκεια της συνάντησης ο κ. Μεϊμαράκης είπε ότι ο κ. Παπούλιας ως υπουργός Εξωτερικών άνοιξε τον δρόμο της συνεργασίας για την ειρήνη, την ασφάλεια και σχέσεις καλής γειτονίας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τον κ. Παπούλια "πρωτοπόρο" και "οραματιστή" και απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Δημοκρατίας τόνισε: "Σήμερα πραγματοποιούμε το όραμα, που είχατε, τον δύσκολο δρόμο σας".
Πηγή: skai.gr