Την Τρίτη η απόφαση της Προανακριτικής για την αποδοχή ή μη εξέτασης με ηλεκτρονικά μέσα

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στη συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής την προσεχή Τρίτη 25 Φεβρουαρίου, αναμένεται να ληφθεί επισήμως η οριστική απόφαση, αναφορικά με την αποδοχή ή μη του αιτήματος του προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης» για εξέτασή του με ηλεκτρονικά μέσα, μετά την απάντηση του εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, με την οποία αποσαφηνίζεται ότι ο τρόπο εξέτασης καθορίζεται και με τη σύμφωνη γνώμη του μάρτυρα.

Εξέταση ακόμα και με ηλεκτρονικά μέσα θέλει η πλειοψηφία

Οι πρώτες αντιδράσεις βουλευτών της ΝΔ, πάντως, φωτογραφίζουν ξεκάθαρα ότι η πλειοψηφία οδηγείται πλέον ολοταχώς στην εξέταση πλέον του αποκαλούμενου «Σαράφη» ακόμα και με απλή μετάδοση ήχου και αλλοιωμένη φωνή από διαφορετική αίθουσα, προκειμένου να λάβει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για την καταγγελλόμενη σκευωρία Novartis και να αποκαλυφθεί η αλήθεια για το ρόλο τους και την πιθανή εμπλοκή τους.

Θ. Πλεύρης: Δικαιολογίες τέλος - ανοίγει ο δρόμος για την εξέταση που επιδιώκαμε

Ενδεικτική των διαθέσεων της πλειοψηφίας ήταν η δήλωση του εισηγητή της ΝΔ στην Επιτροπή, Θάνου Πλεύρη.

 «Μετά την απάντηση του Αρείου Πάγου, που επιβεβαιώνει την αποκλειστική αρμοδιότητα της Επιτροπής και το σύννομο των ενεργειών, ανοίγει επιτέλους ο δρόμος για την εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων, που από την πρώτη στιγμή επιδιώκαμε. Εμείς θέλαμε την εξέταση. Κάποιοι άλλοι επιδίωκαν τη μη εξέταση. Οι δικαιολογίες τους τέλειωσαν. Εμείς πήγαμε στον Άρειο Πάγο, εμείς ζητήσαμε τη συνδρομή του και για να λάβουμε τα έγγραφα που δεν λαμβάνουμε από την κ. Τουλουπάκη και για να λυθεί το θέμα της εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης, «καρφώνοντας» εμμέσως την αξιωματική αντιπολίτευση.

Πηγές ΝΔ: Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες

Προς την ίδια κατεύθυνση έδειχνε και η πρώτη αντίδραση άλλων βουλευτών της ΝΔ στην Προανακριτική, παρά την ανατροπή των έως τώρα προσδοκιών τους για δια ζώσης εξέταση των «Σαράφη» και «Κελέση», στα πρότυπα εκείνης ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, που θα επέτρεπε ακόμη πιο ασφαλή συμπεράσματα.

Παρότι ερμήνευαν ότι η γνώμη των προστατευόμενων μαρτύρων «δεν είναι δεσμευτική», σχολιάζοντας την απαντητική επιστολή του κ. Μπρακουμάτσου, σημείωναν με νόημα πως: «Δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης με τον Άρειο Πάγο. Το μείζον είναι να εξεταστούν οι μάρτυρες και να αποκαλυφθεί η αλήθεια. Την επόμενη Τρίτη θα αποφασίσουμε αν θα δεχτούμε να γίνει η εξέταση με τεχνικά μέσα».

Την ίδια ώρα, άλλες πηγές της πλειοψηφίας υπογράμμιζαν πως «μετά το αδιέξοδο απευθυνθήκαμε στον Άρειο Πάγο για να δώσει λύση στο πρόβλημα. Τώρα που ο Άρειος Πάγος δείχνει την οδό η εξέταση θα γίνει. Τέλος!  Αλλά δεν μπορούσαμε να ενδώσουμε επειδή απλώς ζητούσε κάτι ο “Σαράφης”».

Ανεπίσημα πάντως το κλίμα που διαχέεται στην ατμόσφαιρα από στελέχη της πλειοψηφίας μετά την επιστολή του κ. Μπρακουμάτσου είναι ο «αιφνιδιασμός».

Δ. Αυγέρη (ΣΥΡΙΖΑ): Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό

Νωρίτερα, με αιχμηρό τρόπο και προειδοποιητικό ύφος, σχολίασε την απαντητική επιστολή του κ. Μπρακουμάτσου προς την Προανακριτική, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής, Δώρα Αυγέρη.

«Η επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή έπεσε στο κενό. Η απάντηση του Άρειου Πάγου αποτελεί κόλαφο για τις μεθοδεύσεις του κου Μητσοτάκη. Στη χώρα υπάρχουν νόμοι, θεσμοί και διαδικασίες που ουδείς έχει το δικαίωμα να αμφισβητεί ή να καταστρατηγεί, όπως επιχειρούν τόσες μέρες ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.  Μετά την απόφαση αυτή, καλούμε τη πλειοψηφία της Επιτροπής να μην τολμήσει να αγνοήσει το αίτημα των μαρτύρων να εξεταστούν. Αποτελούν μάρτυρες κλειδιά για την αποκάλυψη της αλήθειας και πλέον θα εξεταστούν όπως ο νόμος ορίζει, χωρίς να τρομοκρατούνται ή να εκφοβίζονται, ώστε να πουν την αλήθεια και μόνον αυτή χωρίς φόβο», δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Αυγέρη.

Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): Το κόλπο ήταν στημένο

Με εριστική διάθεση αντέδρασε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, «καρφώνοντας» αμφότερα τα «στρατόπεδα» ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και ΣΥΡΙΖΑ.

«Είχα πει πως έπεσαν οι μάσκες. Σε συνέχεια… το κόλπο ήταν στημένο κι από πριν αποφασισμένο, να μη γίνει ουσιαστική εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. Άνθρακες ο θησαυρός», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Τι θα γίνει (;) με την άφαντη «Αικατερίνη Κελέση»

Μέγα ερωτηματικό πάντως εξακολουθεί να αποτελεί το τι μέλλει γενέσθαι με τον έτερο προστατευόμενο μάρτυρα υπό την πλασματική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση», που σε αντίθεση με τον αποκαλούμενο «Σαράφη» δεν έχει δώσει - μέχρι αυτή την ώρα τουλάχιστον - κανένα σημείο ζωής και έχει δηλώσει δια επιστολής της ότι δεν θέλει να εξεταστεί με κανέναν από τους προβλεπόμενους εκ του νόμου τρόπους. Κοινώς ούτε με ηλεκτρονικά μέσα.

Πηγές της Προανακριτικής τόνιζαν ότι οι ίδιοι θα επιμείνουν στην εξέτασή της μέχρι τέλους.

Εν αναμονή της απάντησης για τη διατήρηση στο καθεστώς προστασίας

Πέραν της εξέτασης των πολυσυζητημένων μαρτύρων, το ενδιαφέρον εστιάζεται και στην απάντηση του Παναγιώτη Μπρακουμάτσου ως προς το αίτημα της Προανακριτικής, να επανεκτιμηθεί αν ορθώς ή όχι οι «Μ. Σαράφης» και  «Αικ. Κελέση» εντάχθηκαν σε καθεστώς προστασίας και αν καλώς βάσει του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αυτό διατηρείται, εφόσον υπάρχει ενδεχόμενο εμπλοκής τους στην υπόθεση. 

 

Πηγή: skai.gr