Την Παρασκευή στα κόμματα το ν/σ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Στην τελική ευθεία μπαίνει το σχέδιο νόμου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους, καθώς όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, αυτό θα παραδοθεί αύριο στα κόμματα και την επόμενη εβδομάδα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

«Η θέση μας ήταν και παραμένει να ψηφίζουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού. Πιστεύαμε ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν η επιστολική ψήφος, είχαμε την επιλογή ή να προετοιμάσουμε ένα νομοσχέδιο με δικές μας θέσεις που δεν θα εφαρμοζόταν γιατί δεν θα είχε τις 200 ψήφους. Πολύ συνειδητά κινηθήκαμε στη λογική να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συναίνεση κάνοντας μια σειρά συμβιβασμούς και μη μετρώντας ποιος θα κάνει τους περισσότερους», σημείωσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, ενημερώνοντας σχετικά την Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής.

Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται η διευκρίνιση του Υπουργού αναφορικά με τα δύο έτη που υποχρεούνται οι Έλληνες του εξωτερικού να έχουν διαμείνει την τελευταία 35ετία στην Ελλάδα, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο η διετία παραμονής δεν θα πρέπει υποχρεωτικά να είναι συνεχόμενη, αναφέροντας ότι μπορεί να έχει έρθει κάποιος για σπουδές, για τη στρατιωτική θητεία, για να εργαστεί ή για άλλους λόγους. Σημείωσε, δε, ότι αρκετά από αυτά τα έγγραφα θα είναι δυνατό να συλλέγονται με ηλεκτρονικό τρόπο από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Αναλυτικά, οι τέσσερις άξονες στους οποίους βασίζεται το σχέδιο νόμου μετά τη συζήτηση στη διακομματική επιτροπή, είναι οι εξής:

1.Οι  Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίζουν με αυτοπρόσωπη παρουσία σε πρεσβείες, προξενεία και άλλα κτίρια που θα συμφωνηθούν. Η ψηφοφορία θα γίνει με κάλπες.

2.Η ψήφος υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο εκλογικό αποτέλεσμα, όπως συμβαίνει με όλους τους Έλληνες που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας.

3.Οι έδρες του ψηφοδελτίου Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15.

Τα πολιτικά κόμματα εφόσον το επιθυμούν μπορούν να έχουν ένα ή περισσότερους υποψηφίους από την ελληνική ομογένεια στο ψηφοδέλτιο. Η σχετική ρύθμιση βρίσκεται ήδη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τελεί υπό δημόσια διαβούλευση και θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

4. Για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος από τον τόπο κατοικίας τους οι Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να κάνουν ηλεκτρονική αίτηση και τα τελευταία 35 χρόνια να έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα. Επίσης πρέπει να έχουν ΑΦΜ.

«Πρέπει αυτό το βήμα να αγκαλιαστεί από τους  Έλληνες του εξωτερικού. Να το αντιμετωπίσουν ως ένα πρώτο μεγάλο βήμα. Είναι μία άσκηση συνεννόησης και συναίνεσης», κατέληξε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.