Τηλεδιάσκεψη Τζιτζικώστα-Μισέλ:Στο επίκεντρο τουρκική προκλητικότητα και προσφυγικό

Η τουρκική προκλητικότητα, το μεταναστευτικό - προσφυγικό αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών, περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε στο τραπέζι το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας πως «η Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να προκαλεί κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν μπορεί να είναι ανεκτή η απαράδεκτη συμπεριφορά της. Πρέπει να καταλάβει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και ευρωπαϊκά σύνορα. Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις οφείλει να είναι και αποφασιστική και άμεση και αποτελεσματική, γι' αυτό και επιμένουμε στην εξέταση επιβολής κυρώσεων».

Αναφορικά με το μεταναστευτικό - προσφυγικό, ο κ. Τζιτζικώστας τόνισε ότι δεν μπορούν ορισμένες μόνο ευρωπαϊκές περιφέρειες να καλούνται να διαχειριστούν ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα, που αφορά όλη την Ευρώπη και πως «αυτό πρέπει να αλλάξει άμεσα». Από την πλευρά του, ο Σαρλ Μισέλ υπογράμμισε ότι «ένα ευρωπαϊκό μέτωπο αλληλεγγύης είναι απαραίτητο σήμερα όσο ποτέ».

Επίσης, στη συνάντηση τέθηκαν ζητήματα που απασχολούν τους δυο κορυφαίους θεσμούς της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινού βηματισμού για την αντιμετώπιση της κρίσης από την πανδημία του κορονοϊού και της ταχείας ανάκαμψης της Ευρώπης.

Ο κ. Τζιτζικώστας έθεσε επίσης το ζήτημα του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ και των πόρων του Next Generation EU, τονίζοντας ότι οι Περιφέρειες και οι Δήμοι πρέπει να έχουν αυξημένη ευθύνη, αλλά και συμμετοχή, ενώ για την υγειονομική κρίση υπογράμμισε ότι απαιτείται αλληλεγγύη, υιοθέτηση των καλών πρακτικών, αλλά και συμμετοχή όλων των επιπέδων διακυβέρνησης (ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό) στη μάχη ενάντια στην πανδημία του κορονοϊού.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε τη σπουδαιότητα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης και πρότεινε στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την από κοινού διοργάνωση «τοπικών διαλόγων» στις Περιφέρειες και τους Δήμους της Ευρώπης, ώστε συμμέτοχοι σε αυτή τη διαδικασία να είναι οι Ευρωπαίοι πολίτες. Τον προσκάλεσε, μάλιστα, να συμμετάσχει σε μία από τις επόμενες συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ