Τι ζητά με τις επιστολές στον ΟΗΕ η ελληνική κυβέρνηση για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης

Δύο επιστολές, μια προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Aντόνιο Γκουτέρες, και μια στην πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του των Ηνωμένων Εθνών, Κέλι Κραφτ, έστειλε τη Δευτέρα η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος παρουσίασε το περιεχόμενο των δύο επιστολών στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η Συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών.

Κατόπιν αυτού η ελληνική κυβέρνηση ζητά από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και την πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας του των Ηνωμένων Εθνών να κηρυχθεί παράνομη η σύναψη της τουρκολιβυκής συμφωνίας και να μην παραβιαστούν τα δικαιώματα της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα η ελληνική κυβέρνηση μεταξύ άλλων ζητά:

-          Να ληφθούν υπόψη τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες.

-          Να καταδικαστεί η συμφωνία ως αντίθετη στη διεθνή νομιμότητα.

-          Να καλέσει την Τουρκία και τη Λιβύη να απόσχουν από κάθε πράξη που παραβιάζει κυρίαρχα δικαιώματα της Ελλάδας.

-          Να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη η συμφωνία και να μην δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

H επιστολή της Αθήνας στον Γκουτέρες (αγγλικά) 

Η επιστολή της Αθήνας στην Κραφτ (αγγλικά)

Πηγή: skai.gr