Τι συζήτησαν Αλέξης Τσίπρας και Κωνσταντίνος Τασούλας (upd)

Της Ναντίν Χαρδαλιά 

Να μπει τέλος στη διεξαγωγή ονομαστικών ψηφοφοριών δια της μεθόδου της επιστολικής ψήφου και να αντικατασταθεί η διαδικασία με ονομαστική ψηφοφορία μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex (σ.σ. με εικόνα και ήχο κάθε βουλευτή), ο Αλέξης Τσίπρας από τον Πρόεδρο της Βουλής, κατά τη διάρκεια της κατ' ιδίαν συνάντησης που είχαν για ζητήματα "αντικοινοβουλευτικών" συμπεριφορών της κυβερνώσας πλειοψηφίας. 

Α. Τσίπρας: Ονομαστική ψηφοφορία μέσω webex αντί επιστολικής ψήφου

Ο ΣΥΡΙΖΑ προκρίνει ως αποδοτικότερο το μέτρο της ψήφισης δια τηλεδιάσκεψης, καθώς εξ αρχής είχε ταχθεί κατά της επέκτασης του μέτρου της επιστολικής ψήφου, θεωρώντας ότι η αποστολή της ψήφου των βουλευτών εκ των προτέρων στις Γραμματείες των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, λειτουργεί ως "φόβητρο" και αξιοποιείται από την κυβέρνηση για την αποφυγή εσωκομματικών διαρροών σε κρίσιμα νομοσχέδια. 

Κ. Τασούλας: Παρωχημένη η επιστολική ψήφος αλλά η πλέον ασφαλής

«Η επιστολική ψήφος είναι μεν παρωχημένη ως μέθοδος αλλά είναι η πλέον ασφαλής», επισήμανε ο Πρόεδρος της Βουλής, συνομιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής είναι παράλληλα «συνταγματικό και αναλογικό μέτρο».

Αναφερόμενος ο Κωνσταντίνος Τασούλας στην εναλλακτική που πρότεινε ο κ. Τσίπρας, υπενθύμισε ότι η ψήφιση μέσω webex δεν επελέγη καθώς δοκιμάστηκε στο παρελθόν και διαπιστώθηκαν σοβαρές αδυναμίες. Δεσμεύτηκε, ωστόσο, να επανεξετάσει τη δυνατότητα υιοθέτησης της εν λόγω μεθόδου υπό την προϋπόθεση ότι «πρέπει να είμαστε 100% σίγουροι ότι η τεχνολογία δεν θα "προδώσει" ούτε μία ψήφο (σ.σ. να μην ευδοκιμήσει η διαδικασία)». Εξήγησε, δε, ότι κατά τις ομιλίες των βουλευτών σε νομοσχέδια μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας webex έχουν διαπιστωθεί προβλήματα σύνδεσης σε τουλάχιστον έναν με δύο από τους 35 βουλευτές, εκφράζοντας προβληματισμό για το τι θα συμβεί στην περίπτωση προσπάθειας χρήσης και από τους 300.

Προ ημερησίας για τη δημοκρατία & λειτουργία του κοινοβουλίου

Το δεύτερο ζήτημα στο οποίο επέμεινε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι να δρομολογηθεί άμεσα η διεξαγωγή της προ ημερησίας συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, που έχει ζητήσει ο ίδιος από τις 23 Δεκεμβρίου, με αντικείμενο τη "συρρίκνωση της δημοκρατίας" με πρόσχημα της πανδημία, χαρακτηρίζοντας κατά πληροφορίες "αδιανόητο" το γεγονός ότι δεν έχει προγραμματιστεί ακόμα και αφήνοντας αιχμές για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

 «Για τον ίδιο εκκρεμεί. Συνεπώς θα το δούμε. Θα επανέλθω και θα τον ενημερώσω», δεσμεύτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής για το εν λόγω ζήτημα, ενώ αποκρούοντας διακριτικά πυρά περί πιθανής απόπειρας της κυβέρνησης να αποφύγει δυσάρεστες συζητήσεις ή να καταστρατηγήσει δικαιώματα της αντιπολίτευσης, ο ίδιος υπενθύμισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι ήδη έχουν διεξαχθεί το τελευταίο διάστημα 4 διευρυμένες συζητήσεις σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού ενώ παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει απαντήσει σε 6 επίκαιρες ερωτήσεις της αντιπολίτευσης.

Ως προς τις καταγγελίες του Αλέξη Τσίπρα για αντικοινοβουλευτικές πρακτικές της κυβέρνησης, ο Κώστας Τασούλας – στον οποίο απευθύνονταν εμμέσως τα «καρφιά»  - αντέτεινε πως συγκριτικά με την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι εκπρόθεσμες τροπολογίες έχουν μειωθεί κατά 50%, ενώ το 2020 από τα 113 νομοσχέδια μόλις ένα ακολούθησε διαδικασία κατεπείγοντος.  

Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 45 λεπτά και διεξήχθη σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Βουλής «σε πολιτισμένη ατμόσφαιρα» και σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου «σε καλό κλίμα». 

Πηγή: skai.gr