Τη Δευτέρα η συγκρότηση της Προανακριτικής για Παπαγγελόπουλο

Ναντίν Χαρδαλιά

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για τη συγκρότηση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής, η οποία θα διερευνήσει ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες και πιθανές αθέμιτες παρεμβάσεις του τέως υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis κι άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής απέστειλε ήδη επιστολή προς τα κόμματα, προκειμένου να ορίσουν μέχρι το Σάββατο τους βουλευτές που θα μετάσχουν στην ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης.
 
Η Επιτροπή αναμένεται να συγκροτηθεί την προσεχή Δευτέρα και πιθανότατα την Τρίτη να διεξάγει την πρώτη της συνεδρίαση, στην οποία θα  γίνει η εκλογή προεδρείου και ο προγραμματισμός των εργασιών της.
 
Αρχικά η Προανακριτική Επιτροπή, η οποία θα απαρτίζεται από 26 μέλη, θα εξετάσει για ποια εκ των 4 αδικημάτων για τα οποία προτείνει η ΝΔ να ελεγχθεί αν τα διέπραξε ο κ. Παπαγγελόπολου, έχει αρμοδιότητα να ασκήσει δίωξη η Βουλή.
 
Εν συνεχεία θα καταρτιστεί η λίστα των μαρτύρων που θα κληθούν, αν και για τους προστατευόμενους μάρτυρες όλα εξαρτώνται από την άρση της προστασίας τους από την εισαγγελία.
 
Ο Πρόεδρος της Βουλής έχει ορίσει προθεσμία 2 μηνών για τη σύνταξη του πορίσματός της Επιτροπής.
 
Υπενθυμίζεται ότι τα φερόμενα αδικήματα που καλείται να ερευνήσει η Προανακριτική είναι τα εξής:
 
1) Ηθική αυτουργία σε κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών
2)  Πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος
3) Ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και  παράβαση καθήκοντος
4) Ηθική αυτουργία σε ψευδή κατάθεση.

 
Στα ενδιαφέροντα καταγράφεται πάντως η αναφορά του εισηγητή της ΝΔ, Θάνου Πλεύρη, στη χθεσινή συζήτηση στην Ολομέλεια, κατά την οποία υπογράμμισε ότι το «κατηγορητήριο» είναι ανοιχτό ανοιχτό, κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης, αν υπάρχουν στοιχεία και για άλλες παρεμβάσεις και για άλλα πρόσωπα όσο ψηλά κι αν βρίσκονται, να ελεγθούν».

Πηγή: skai.gr