Κλείσιμο

Θρίλερ στο Ποτάμι για τις Πρέσπες: Οι 149 σίγουροι και οι... άλλοι

To θρίλερ του Ποταμιού διακυβεύει το μέλλον της συμφωνίας των Πρεσπών. Ο κύβος ερρίφθη ο Σπύρος Δανέλλη ότι θα είναι ο 151ος βουλευτής ο οποίος θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τσίπρα και διεγράφη από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ποταμιού.

Αν και αρχικά ο κ. Θεοδωράκης είχε πει ότι το Ποτάμι και συγκεκριμένα οι 4 ( αυτός, Μαυρωτάς,Λυκούδης και ο Δανέλλης) θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας Πρεσπών αν η κυβέρνηση λάβει ψήφος εμπιστοσύνης, πρώτα ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γιώργος Μαυρωτάς ο οποίος αφού χαρακτήρισε «δυσάρεστη και στενάχωρη» την εξέλιξη με τη στάση του Σπύρου Δανέλλη, σημείωσε με νόημα πως «με την αποσκίρτηση θολώνει το μήνυμα για το Ποτάμι».

Αναφορικά με το αν αλλάζει στάση το Ποτάμι για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών ο κ. Μαυρώτας είπε ότι «οι εισηγήσεις που έχουμε στο πολιτικό συμβούλιο με την εξέλιξη αυτή αλλά και τα μηνύματα από τη βάση είναι προς την κατεύθυνση να μην στηρίξουμε οπότε είναι κάτι που θα επανεκτιμήσουμε».

Η συμφωνία έχει θετικά και αρνητικά, τόνισε για να προσθέσει. «Αυτό (σ.σ. η στήριξη του Δανέλλη στην κυβέρνηση) είναι ένα κομματάκι στα αρνητικά στο πλαίσιο με το οποίο έρχεται η Συμφωνία των Πρεσπών. Θα το δούμε αν θα πάμε με ένα καθαρό «ναι» στη συμφωνία των Πρεσπών, έχει δυσκολέψει η κατάσταση» πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού.

Ο Γρηγόρης Ψαριανός από την πλευρά του ανέφερε πως μετά τη δήλωση Δανέλλη, «όλοι μαζί τώρα θα αποφασίσουμε και ελπίζω να πάμε σε διαφορετική, ενιαία στάση για την Συμφωνία των Πρεσπών».

Εντός της ημέρας, ο επικεφαλής του κόμματος αναμένεται να αποσαφηνίσει το τι θα πράξουν τελικά οι βουλευτές του Ποταμιού στην κρίσιμη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Μετά όμως τις δεύτερες σκέψεις στο Ποτάμι, αρχίζει πλέον να γίνεται πιο δύσκολή και η «αριθμητική» της συμφωνία των Πρεσπών.

Εκτός από τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να προστεθεί με βεβαιότητα η ψήφος του Σπύρου Δανέλλη, του Θανάση Παπαχριστόπουλου και της Κατερίνας Παπακώστα ενώ θετική ψήφο αναμένεται να δώσουν – αν και δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους – ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής και της υπουργού Τουρισμού Έλενας Κουντουρά. Ο έτερος των ΑΝΛ Βασίλης Κόκαλης, δεν έχει δεσμευτεί για τη συμφωνία των Πρεσπών, ενώ ερωτηματικό παραμένει τι θα πράξει τελικά ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, καθώς δεν ε΄χει ληφθεί ακόμα σχετική απόφαση από την ΚΕ της ΔΗΜΑΡ.

Άρα χωρίς τους 2 αμφισβητούμενους, η κυβένρηση διαθέτει 149 βουλευτές. πλέον , η στάση της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ποταμιού – πλην Δανέλλη – θα κρίνει το πως θα κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και να θα πιαστεί ο ηθικός φραγμός των 151 βουλευτών που έθεσε προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το σίγουρο είναι ότι ο Γιώργος Αμυράς και ο Γρηγόρης Ψαριανός, θα την καταψηφίσουν, ενώ οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Μαυρωτάς και Σπύρος Λυκούδης βρίσκονται στο δίλλημα αν θα την υπερψηφίσουν ή θα απέχουν της ψηφοφορίας.

Πηγή: skai.gr