Θεοχάρης: Άνοιγμα του τουρισμού χωρίς εκπτώσεις στην υγεία πολιτών και τουριστών

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Ρητές διαβεβαιώσεις για την επανεκκίνηση του τουρισμού στη χώρας χωρίς καμία έκπτωση στην ασφάλεια και την υγεία πολιτών και τουριστών, παρείχε ο Υπουργός Τουρισμού.

Καμία έκπτωση στην υγεία - Health First

«Έχουμε ολοκληρωμένο και συνεκτικό σχέδιο. Κανόνας της κυβέρνησης και της χώρας είναι "Health First". Και θα ανοίξουμε τον τουρισμό και δεν θα συμβιβαστούμε στα ζητήματα ασφάλειας. Να είστε σίγουροι και να μην έχει κανένας έλληνας πολίτης καμία απολύτως αμφιβολία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Χάρης Θεοχάρης, από τη Βουλή, επισημαίνοντας την ταχύτητα λήψης αποφάσεων και αντιμετώπισης των κρουσμάτων σε πτήση από το Κατάρ χθες.

Ασφαλής κάθε προορισμός και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδα

Ο Υπουργός Τουρισμού, υποστήριξε ότι το κυβερνητικό σχέδιο που έχει καταρτιστεί σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, μεριμνά για τις διακομιδές, το testing, τον τρόπο ιχνηλάτησης και την επιχειρησιακή επάρκεια των υγειονομικών υπηρεσιών, ώστε η ταξιδιωτική εμπειρία να είναι απολύτως ασφαλής σε κάθε προορισμό και στην τελευταία γωνιά της Ελλάδας.

Από την EASA η λίστα για τις χώρες υποδοχής τουριστών

Αποκρούοντας τις επικρίσεις που έχει δεχτεί ιδίως από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τη λίστα των χωρών, από τις οποίες  η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες, αρχής γενομένης από τις 15 Ιουνίου, ο Χάρης Θεοχάρης, ξεκαθάρισε ότι η λίστα αυτή υπαγορεύτηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ασφάλειας Αεροπορίας (EASA), τονίζοντας ότι δεν αφορά σε απαγορεύσεις αλλά υποδεικνύει κατ' ουσίαν το επίπεδο αυστηρότητας των υγειονομικών πρωτοκόλλων ελέγχου που πρέπει να ακολουθηθούν ανάλογα με τη χώρα προέλευσης.

«Προσεκτική επιλογή των ανθρώπων που θα έρθουν, μόνο με κριτήρια υγειονομικά κριτήρια. Η λίστα της EASA είναι ο μπούσουλας που μας οδηγεί», σημείωσε ο ίδιος.

Τα πρωτόκολλα ελέγχου των πτήσεων

Αναλύοντας τη φιλοσοφία των ελέγχων των πτήσεων, ο Υπουργός Τουρισμού, εξήγησε ότι αυτή ακολουθεί πιστά τις υγειονομικές επιταγές της Επιτροπής των ειδικών του Υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις οποίες:

-από αεροδρόμια στη βεβαρημένη λίστα της EASA

θα ακολουθείται καθολικός έλεγχος για απόφαση καραντίνας

-από αεροδρόμια που δεν είναι στη λίστα όπως κάποια της Ιταλίας

δειγματοληπτικός επιδημιολογικός έλεγχος για την παρακολύθηση του επιδημιολογικού φορτίου και τη λήψη αποφάσεων όπως συνέβη και στην περίπτωση της πτήσης από το Κατάρ.

Οι 4 άξονες του σχεδίου επανεκκίνησης του τουρισμού

Ο κ. Θεοχάρης σημείωσε ότι το τρίπτυχο εξόδου  από τα περιοριστικά μέτρα είναι: αποφασιστικότητα, αποτελεσματικότητα, υπευθυνότητα, ενώ  περιέγραψε τους 4 άξονες του σχεδίου της κυβέρνησης για την επανεκκίνηση του τουρισμού ως εξής:

1.επιλεκτική επιλογή των τουριστών βάσει της λίστας της EASA μόνο με υγειονομικά κριτήρια

2.έλεγχος της κατάστασης με πλήθος δειγματοληπτικών τεστ

3.αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα για αποφυγής της διασποράς

4.επιχειρησιακή ενίσχυση κάθε προορισμού

Το όνειρο του Υπουργού Τουρισμού

Ο Χάρης Θεοχάρης αποκάλυψε στη Βουλή και το όνειρο του ίδιου για το φετινό δύσκολο καλοκαίρι με την ιδιότητα του Υπουργού Τουρισμού.

«Ένα όνειρο έχω εγώ ως υπουργός Τουρισμού. Και ο τελευταίος τουρίστας που θέλει να έρθει στη χώρα μας, να το κάνει. Κι ο τελευταίος που θα έρθει, να επιστρέψει ασφαλής στο σπίτι του, μιλώντας μόνο για τα ηλιοβασιλέματα και την εμπειρία που έζησε», ανέφερε.

Πηγή: skai.gr