Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΪ 100.3: «Ο Χαρίτσης δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης»

Θεοδωρικάκος στον ΣΚΑΪ 100.3: «Ο Χαρίτσης δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης»

Εκτός αυτοδιοικητικής πραγματικότητας χαρακτήρισε τις απόψεις του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Χαρίτση, ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100.3. 

«Ο κ. Χαρίτσης δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα της Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν μου κάνει καμία εντύπωση, γιατί όταν ήταν στην κυβέρνηση κόντεψαν να διαλύσουν αυτόν τον σπουδαίο θεσμό της Αυτοδιοίκησης με την απλή αναλογική. Παρέδωσαν μία κατάσταση, κατά την οποία τα δημοτικά συμβούλια δεν μπορούσαν να αποφασίσουν γιατί είχαμε φτάσει στο σημείο, λόγω της απλής αναλογικής, να μην υπάρχουν πλειοψηφίες και να μη μπορεί να γίνει τίποτα» σημείωσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι αυτά που λέει ο κ. Χαρίτσης είναι ψέματα. «Οι δήμοι είναι σε καλή κατάσταση γιατί αυτή η κυβέρνηση στηρίζει με συνεχείς μεταρρυθμίσεις τις αρμοδιότητες και την ισχύ της αυτοδιοίκησης και έχει πάρει μία σειρά μέτρα, με τα οποία διευκολύνει και την οικονομική κατάσταση των δήμων. Δήμοι με χρέη υπάρχουν, αλλά αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο. Αυτό έλκει την καταγωγή του πολλά πολλά χρόνια πίσω, όταν υπήρχαν δήμοι που όντως ήταν απολύτως χρεοκοπημένοι», επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», οι άξονες του οποίου ανακοινώθηκαν χθες παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, ο κ. Θεοδωρικάκος το χαρακτήρισε «καινοτόμο και ευέλικτο πρόγραμμα με στόχο την ανάπτυξη και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών θεμάτων σε κάθε περιοχή, όπως αυτά δένουν με τον γενικότερο αναπτυξιακό στόχο της χώρας».

«Το συνολικό πρόγραμμα θα είναι τουλάχιστον 2,5 δισ. μέσα στην τετραετία, εφόσον οι δήμοι και οι περιφέρειες "τρέξουν". Στόχος μας είναι να μη μείνει ούτε ένας δήμος έξω από το πρόγραμμα. Για τον λόγο αυτόν έχουμε πάρει ειδικά μέτρα για να παρέχουμε από ένα μητρώο μηχανικών της ΕΕΤΑΑ τη δυνατότητα στους δήμους να κάνουν γρήγορα και τις μελέτες και την επίβλεψη των έργων» τόνισε.

Ο κ. Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι «οι στόχοι του προγράμματος είναι αναπτυξιακοί, κοινωνικοί και περιβαλλοντικοί» και υπογράμμισε πως «τα χρήματα που δίνονται έχουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα». Όπως υποστήριξε, θα δοθούν χρήματα σε έργα υποδομής που έχουν σχέση με την υγεία, την ασφάλεια της ζωής και το περιβάλλον (αντικατάσταση πεπαλαιωμένων δικτύων ύδρευσης από αμίαντο).

Σε ερώτηση εάν τα έργα θα τα κατασκευάσουν εταιρείες από τον ιδιωτικό τομέα, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Προφανώς. Ο κ. Χαρίτσης, χθες, μας είπε ότι ιδιωτικοποιούμε τα έργα. Μα, συγγνώμη, πού ζούμε; Τα έργα, προφανώς, θα τα κατασκευάσουν ιδιωτικές εταιρείες… ».

Πηγή: skai.gr