Θέμα χρόνου τα στοιχεία για τα εμβάσματα που βγήκαν στο εξωτερικό

Έως τις 30 Σεπτεμβρίου αναμένει η κυβέρνηση από τις τράπεζες, τα στοιχεία για τα εμβάσματα που βγήκαν στο εξωτερικό το 2009, έως τις 30 Οκτωβρίου θα έχει τα αντίστοιχα στοιχεία για εμβάσματα του 2010 και έως 15 Δεκεμβρίου τα στοιχεία για τα εμβάσματα του 2011.

Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτη Κουβέλη σχετικά με τη φορολόγηση καταθέσεων του εξωτερικού.

Ο κ. Κουβέλης καταλόγισε στην κυβέρνηση μεγάλη καθυστέρηση καλώντας την να επιταχύνει, καθώς ο ίδιος είχε θέσει το πρόβλημα από το 2010 και ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει κάνει καμία ενέργεια.

Ο Παντελής Οικονόμου πάντως σημείωσε ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο η διαπραγμάτευση με τις ελβετικές αρχές για τους λογαριασμούς ελλήνων στην Ελβετία, προσθέτοντας ωστόσο ότι όποια και αν είναι η έκταση των εκεί καταθέσεων ασφαλώς θα είναι μια σοβαρή ενίσχυση στα έσοδα της Ελλάδας, αλλά «δεν μπορεί η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα να θεωρηθεί πανάκεια και να χαλαρώσουμε σε άλλες προσπάθειες που γίνονται» είπε χαρακτηριστικά.

«Βεβαίως και δεν αποτελεί πανάκεια» ανταπάντησε ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση δεν δικαιούται να μην προωθεί ρυθμίσεις, που και κάποια έσοδα θα φέρουν στη χώρα και κυρίως θα πατάξουν την παραοικονομία. Γιατί, εξάλλου κατά τον πρόεδρο της Δημοκρατικής Αριστεράς, «αυτή η ανισότητα και αδικία των μέτρων είναι πρόσθετο βάρος και η αδικία τραυματίζει την κοινωνική συνοχή και τους πολίτες που δεν μπορούν να αντέξουν πλέον αυτά που προωθεί η κυβερνητική πολιτική».

Πηγή: Πηνελόπη Γκάλιου