Κλείσιμο

Θ. Τσούρας: «Το ΠΑΣΟΚ να αναδείξει τα πολιτικά και ιδεολογικά του ζητήματα»

Για την εικόνα του «σπαρασσόμενου» κόμματος που δίνει το ΠΑΣΟΚ
ΤΣΟΥΡ: «Σπαρασσόμενο ίσως είναι υπερβολή θα έλεγα. Είναι γνωστό ότι εδώ και πολλά χρόνια υπήρχαν προβλήματα μέσα στο κόμμα. Νομίζω, όμως, ότι και η ιστορία έχει δείξει ότι το ΠΑΣΟΚ πάντα στις κρίσιμες στιγμές και συσπειρώνεται και ενεργοποιείται και νομίζω ότι πέντε μήνες πριν τις εκλογές - που είναι μεγάλος χρόνος για τις εκλογές - μπορούμε και να εμπνευστούμε και να εμπνεύσουμε και να συσπειρωθούμε και να ενεργοποιηθούμε».
Για το αν θα είναι τεχνητή και κατόπιν πολιτικών υπολογισμών συστράτευση και συσπείρωση
ΤΣΟΥΡ: «Δεν είναι τεχνητή, είναι προφανές ότι υπάρχουν χρόνια τα οποία είναι δύσκολα χρόνια και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνετε κάτι τέτοιο, που και η έμπνευση καμιά φορά πέφτει, και η ενεργοποίηση δεν είναι τόσο έντονη όσο θα έπρεπε και οι δυνάμεις δεν είναι τόσες. Νομίζω έχουμε ξεπεράσει πια αυτή την εποχή και ξαναπάμε προς τα μπρος. Στο κάτω -κάτω το ΠΑΣΟΚ τι είναι; ένα κόμμα που είναι πολύ βαθιά μέσα στην κοινωνία και που πιστεύει κάποια συγκεκριμένα ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα. Τώρα αυτά τα ζητήματα πρέπει να τα αναδείξει πάλι».
Για το ότι υπάρχει μια παγιωμένη σχεδόν εικόνα για το ΠΑΣΟΚ ενός μηχανισμού διοίκησης που εξυπηρετεί τα δικά του συμφέροντα
ΤΣΟΥΡ: «Καταρχάς είναι προφανές ότι υπάρχουν μερικά ζητήματα που όλοι αποδέχονται ότι το ΠΑΣΟΚ τα έχει αναγάγει σε μείζονα θέματα και με μεγάλη επιτυχία, όπως είναι τα θέματα των υποδομών, της εξωτερικής πολιτικής, η θέση της Ελλάδας στον κόσμο, τα θέματα της Ολυμπιάδας. Προφανώς υπήρξανε μερικά ζητήματα που είχαν σχέση με τα κοινωνικά προβλήματα, με την κοινωνική υπόσταση του ελληνικού λαού τα οποία δεν είχαν γίνει τα βήματα που έπρεπε. Χρειάζεται αυτοκριτική, την κάναμε, χρειάζεται να δούμε που ήταν τα λάθη και οι παραλείψεις τα επισημάναμε και νομίζω ότι το κοινωνικό πακέτο και μια σειρά άλλα θεσμικά μέτρα αυτό προσπαθούν να αλλάξουν. Λέμε ότι αργήσαμε, λέμε όμως ότι τώρα πια είναι δυνατό και τα χρήματα υπάρχουν και οι στόχοι υπάρχουν και οι θεσμοί έχουν ήδη δομηθεί, ώστε να προχωρήσουμε σε αυτά τα κοινωνικά προβλήματα που πραγματικά για κάποια χρόνια είχαν πάει σε μια δευτερεύουσα θέση».
Ερωτηθείς αν έχει κάνει την αυτοκριτική του ΠΑΣΟΚ
ΤΣΟΥΡ: «Πιστεύω ναι και αν υπάρχουν μερικά φαινόμενα αλαζονεία που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρός μας και πάρα πολλά στελέχη έχουν καταγράψει, αυτό είναι μια μειοψηφική τάση. Πιστεύω ότι οι πιο πολλοί από εμάς έχουνε πει ότι πραγματικά υπήρχαν ζητήματα, υπήρχαν προβλήματα, λάθη, παραλείψεις. Τώρα, όμως, προτεραιότητά μας είναι και πάλι ο στόχος για κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες».
Ερωτηθείς για το αν θα ήταν ωφέλιμο για το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει η ηγεσία του σε αυτή τη φάση
ΤΣΟΥΡ: «Πιστεύω ειλικρινά όχι. Ο κύριος Σημίτης πραγματικά μέσα από αυτά τα 8 χρόνια έχει αναδείξει μια πολιτική προσωπικότητα η οποία είναι πάρα πολύ λαμπρή. Έχει πείσει τον κόσμο, τον έχει πείσει σε δύο εκλογές. Ακόμα και σήμερα που τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα για το ΠΑΣΟΚ, πάλι οι συγκρίσεις με τον κύριο Καραμανλή και με τους άλλους ηγέτες ήταν υπέρ του κου Σημίτη και άρα πραγματικά ο κύριος Σημίτης πρέπει να ηγηθεί αυτού του αγώνα».
Για την συνεργασία με την Αριστερά

ΤΣΟΥΡ
: «Σε προεκλογικό αγώνα πάντα τα πράγματα οξύνονται και γίνονται πιο ακραία, το έχουμε συναντήσει σε όλες τις εθνικές εκλογές, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας αυτή την στρατηγική. Εγώ για πολλά χρόνια σαν υπεύθυνος αυτοδιοίκησης το είχα καταφέρει αυτό και νομίζω με καλά αποτελέσματα, πιστεύω πρέπει να είναι στρατηγική μας. Εντάξει, είναι προεκλογικός αγώνας, είναι προφανές και για λόγους εσωτερικής συσπείρωσης των αριστερών άλλων κομμάτων θα υπάρχει όξυνση των αντιθέσεων, εμείς όμως ως στρατηγική πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας πάντα».
Για την προοπτική «κόμματος» του κύριου Παπαθεμελή

ΤΣΟΥΡ
: «Κόμματα από στελέχη που έχουν φύγει και από το ΠΑΣΟΚ και από τη ΝΔ έχουν γίνει πολλά τα χρόνια που πέρασαν. Αυτός που επιλέγει την προοπτική του κάθε κόμματος είναι ο ελληνικός λαός δια της ψήφου του».
Πηγή: skai.gr