Ταραντίλης: Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη κατά του κορωνοϊού, στηρίζει οικονομία - κοινωνία

«Η κυβέρνηση συνεχίζει τη μάχη ενάντια στον κορωνοϊό και ταυτόχρονα συνεχίζει να στηρίζει με όλες της τις δυνάμεις την πραγματική οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα διαπίστωσαν αυξήσεις στις απολαβές τους. Πρώτον διότι μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες και δεύτερον διότι αναβλήθηκε η εισφορά κοινωνικής αλληλεγγύης για τα εισοδήματα από ιδιωτική οικονομική δραστηριότητα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε στη συνέχεια στην επιδημιολογική κατάσταση και τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας: «Σε ό,τι αφορά την επιδημιολογική κατάσταση, η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Το πιστοποιούν άλλωστε, όλοι οι τελευταίοι εβδομαδιαίοι χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC).

Ενώ όμως βελτιώνεται η επιδημιολογική κατάσταση σε περιοχές που ήταν επιβαρυμένες, τις τελευταίες ημέρες έχουμε έξαρση κρουσμάτων κυρίως στην Αττική. Είναι προφανές πως η εξέλιξη της πανδημίας είναι δυναμική, καθώς εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

Για τον εκλογικό νόμο στην Αυτοδιοίκηση ο κ. Ταραντίλης σχολίασε ότι «στόχος μας να μπει οριστικό τέλος στην ακυβερνησία στα όργανα της Αυτοδιοίκησης».

Μεταξύ άλλων:

- Επαναφέρεται η 5ετής θητεία των Δημάρχων και των Περιφερειαρχών που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
- Τίθεται ως όριο για την εκλογή τους από τον πρώτο γύρο το 43% των ψήφων.
- Εξασφαλίζεται κατά κανόνα η εκλογή των 3/5 των μελών του Συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
- Μειώνεται οριακά ο αριθμός των μελών του δημοτικού και του περιφερειακού συμβουλίου.
- Θεσπίζεται -όπως και στις βουλευτικές εκλογές- όριο 3% για την εκλογή δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, ανεξάρτητα από τον αριθμό των μελών του».

Περνώντας στη συνέχεια στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των Πανεπιστημίων ο κ. Ταραντίλης ανέφερε πως «η κυβέρνηση συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις, όπως είχε προεκλογικά δεσμευθεί στους πολίτες.
Κατατέθηκε ήδη και συζητείται τις επόμενες μέρες στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη συνολική αναβάθμιση της λειτουργίας των Πανεπιστημίων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό, καινοτόμο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες, και ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας.

Σε αυτό, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται:

Πρώτον: Ρυθμίσεις που επαναπροσδιορίζουν - με βάση τις πανελλαδικές εξετάσεις - τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και οριοθετούν τη διάρκεια φοίτησης.
Και δεύτερον: Ρυθμίσεις για την προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, την αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, τη βελτίωση της λειτουργίας και της εικόνας των Πανεπιστημίων μας».

Όπως είπε ο κ. Ταραντίλης «παράλληλα συνεχίζεται η οικονομική στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Μόνο την εβδομάδα που πέρασε καταβλήθηκε σχεδόν 1 δισεκ. σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης, της στήριξης των εκμισθωτών για μειωμένα μισθώματα και του πέμπτου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής, το μισό της οποίας όπως και στον προηγούμενο κύκλο είναι μη επιστρεπτέο».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ