Ταμείο 700 εκ. ευρώ για το προσφυγικό ανακοίνωσε η Κομισιόν με το βλέμμα στην Ελλάδα

Νέο ταμείο με «δύναμη πυρός» 700 εκατομμυρίων ευρώ, που θα υποστηρίζει τα ευρωπαϊκά κράτη που αγωνίζονται να διαχειριστούν τις προσφυγικές εισροές, παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης, «το μεγαλύτερο μέρος» των χρημάτων «είναι αυτονόητο» ότι θα πάει στην Ελλάδα αν και ο ακριβές ποσό που θα διοχετευθεί στη χώρα μας δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα έχει ζητήσει στήριξη σχεδόν 500 εκατ. ευρώ για τους περίπου 30.000 πρόσφυγες που ήδη βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο έδαφός της.

Τα χρήματα προορίζονται αποκλειστικά για την αντιμετώπιση ανθρωπιστικών αναγκών και την αποφυγή ανθρωπιστικών κρίσεων.

Όπως ωστόσο προκύπτει από τις δηλώσεις του κ. Στυλιανίδη, οι πόροι στήριξης δεν θα διατεθούν μέσω των κρατικών δομών της Ελλάδας ή άλλων χωρών, αλλά σε συνεργασία με διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις και το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με το σχέδιο της Κομισιόν, μεγάλο μέρος της βοήθειας θα φτάσει στους πρόσφυγες είτε με την καταβολή μετρητών είτε με τη παροχή κουπονιών που οι πρόσφυγες θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την αγορά τροφίμων, φαρμάκων και άλλων αγαθών.

Ο επίτροπος σημείωσε ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα αξιόπιστο τραπεζικό σύστημα για την εξυπηρέτηση του προγράμματος και επισήμανε ότι η μέθοδος των «μετρητών και των κουπονιών» (cash and voucher) επιτρέπει στους πρόσφυγες διατηρούν την αξιοπρέπειά τους και βοηθάει και τις τοπικές κοινωνίες γιατί χρησιμοποιούνται τα δικά τους αγαθά.

Οι πόροι θα διατεθούν σταδιακά, σε βάθος τριών ετών. Τα πρώτα 300 εκατ. ευρώ θα εκταμιευθούν φέτος, ενώ 200 εκατ. θα εκταμιευθούν έκαστο το 2017 και το 2018.

Ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι το νέο εργαλείο αποτελεί μέρος της προσπάθειας των Βρυξελλών να βρουν μία συλλογική λύση στην προσφυγική κρίση. «Πιστεύω πραγματικά ότι υπάρχει μόνο ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο κύπριος επίτροπο.

Το νέο εργαλείο θα πρέπει να επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς τα χρήματα θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό, με την Κομισιόν να επιδιώκει την ταχύτατη δυνατή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Πηγή: skai.gr