Τα πυρά Σημίτη κατά Καραμανλή για Ελσίνκι και η διευκρινιστική δήλωση

Έντονες συζητήσεις προκάλεσε η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα εθνικά θέματα, με άρθρο του στην εφημερίδα «Τα Νέα».

Ο κ. Σημίτης, ανατρέχει στη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι του 1999 που άνοιξε την πόρτα της Ευρώπης στην Τουρκία και επικρίνει τους χειρισμούς του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών του 2004, όπου και ξεκίνησε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

«Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών (2004) αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρόλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι -και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, επεσήμανε, ότι "οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν"», γράφει ο Κώστας Σημίτης στο άρθρο του.

Με αφορμή τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας, όπου αναφέρει: «Καταπέλτης ο Κώστας Σημίτης για τα ελληνοτουρκικά – Για όλα φταίει ο Καραμανλής», ο πρώην πρωθυπουργός εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς «μου ήταν πάντα ξένοι».

«Το σημερινό  μου άρθρο στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει τίτλο ‘’μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε’’ και αναφέρεται στη συμφωνία του Ελσίνκι. Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι», δηλώνει ο κ. Σημίτης.

Ο ΣΚΑΪ, επικοινώνησε με συνεργάτες του κ. Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι δεν θέλησαν να κάνουν κάποιο σχόλιο σχετικά με το άρθρο Σημίτη.

Μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, δεν σχολίασε το άρθρο σημείωσε ωστόσο ότι η ευθύνη για το ότι η Τουρκία δεν μπήκε στην ΕΕ, ανήκει αποκλειστικά και μόνο στη γείτονα.

Από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, η Φώφη Γεννηματά συντάχθηκε πλήρως με την τοποθέτηση του κ. Σημίτη και άσκησε με τη σειρά της κριτική στους χειρισμούς του Κώστα Καραμανλή το 2004.

«Ήταν κορυφαία στιγμή το Ελσίνκι το 1999, 20 χρόνια πριν, όπου η Ελλάδα, με τον Κώστα Σημίτη πρωθυπουργό και τον Γιώργο Παπανδρέου, υπουργό εξωτερικών, έδωσε το πράσινο φως να πάρει η Τουρκία καθεστώς "υπό ένταξη χώρας", με την προϋπόθεση ότι η Κύπρος θα μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ότι η διαφορά μας θα επιλυθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Έναν όρο, τον οποίο απεμπόλησε η κυβέρνηση Καραμανλή το 2004 και επέτρεψε να προχωρήσει η έναρξη των συνομιλιών ένταξης της Τουρκίας. Χάθηκε έτσι μια ευκαιρία να πιεστεί η Τουρκία και να ρυθμιστεί το θέμα της υφαλοκριπίδας, το οποίο δυστυχώς το επαναφέρει κατά καιρούς προκαλώντας συνεχείς εντάσεις», τόνισε η κ. Γεννηματά.

Για εγκατάλειψη της γραμμής του Ελσίνκι, κατηγόρησε την Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου κατά την ομιλία του στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ, ενώ χαιρέτισε το άρθρο του Κώστα Σημίτη λέγοντας ότι «ο κ. Σημίτης επιβεβαιώνει αυτή την ιστορική αλήθεια», «ήμασταν σε μια συγκυρία -ίσως την πιο προσοδοφόρα- για να δώσουμε λύσεις και στο Κυπριακό και στο ζήτημα της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας».

Για το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας ο κ. Παπανδρέου, υποστήριξε ότι «...θεωρήσαμε ότι λίγες εβδομάδες προ των εκλογών [2004] θα ήταν πατριωτικά λάθος να προχωρήσουμε. Γιατί θα γινόταν αντικείμενο εκλογικής αντιπαράθεσης και θα έσβηνε η ευκαιρία. Μετά τις εκλογές συναντήθηκα με τον τότε πρωθυπουργό, τον κ Καραμανλή. Τον διαβεβαίωσα ότι θα τον στηρίξω ως αντιπολίτευση αν συνεχίσει και καταφέρει να κλείσει το θέμα. Η απάντηση στην πράξη ήταν, η αδιαφορία. Δυστυχώς, επικράτησε ή αδιαφορία, η φοβικότητα και η προσμέτρηση φωνών, που δεν μπορούν να κατανοήσουν ότι, η διπλωματία μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα όταν εσύ έχεις το πάνω χέρι και τον πρώτο λόγο, ούτε και μπορούν να κατανοήσουν ότι, η απώλεια χρόνου λειτουργεί σε βάρος του δικαίου»

Πηγή: skai.gr