Συστάσεις προς εταιρείες πετρελαίου

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών καλεί τις εταιρίες και τις χώρες που δείχνουν ενδιαφέρον να δραστηριοποιηθούν για τις έρευνες πετρελαίου στην ανατολική Μεσόγειο, "να ενεργούν με σωφροσύνη και να έχουν υπόψη τους το πόσο ευαίσθητο θέμα αποτελεί το Κυπριακό, έτσι ώστε να μην βλάψουν την αναζήτηση για την ευρύτερη λύση, μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών".

Το τουρκικό υπουργείο, με ανακοίνωσή του, υπογραμμίζει ότι "η ελληνοκυπριακή διοίκηση δεν αντιπροσωπεύει όλη τη νήσο και ότι δεν έχει τη δικαιοδοσία να υπογράφει συμφωνίες στο όνομα των τουρκοκυπρίων".

"Περιμένουμε να τελειώσουν οι επιχειρήσεις της ελληνοκυπριακής διοίκησης, όσον αφορά τους διεθνείς διαγωνισμούς", αναφέρει η ανακοίνωση και προειδοποιεί ότι "η επιμονή στο να συνεχιστεί η διαδικασία αυτή (του διαγωνισμού) θα επηρεάσει αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στο νησί της Κύπρου και στην ανατολική Μεσόγειο".

"Οι εξελίξεις παρακολουθούνται στενά από τη πλευρά μας και συνεχίζονται οι απαραίτητες αξιολογήσεις για το θέμα", τονίζει η ανακοίνωση.

Άρχισε στη Λευκωσία η διαδικασία που θα οδηγήσει στην έρευνα και πιθανή εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην εναρκτήρια τελετή του πρώτου γύρου αδειοδοτήσεων που αφορά την υποβολή αιτήσεων για χορήγηση αδειών έρευνας και αδειών εκμετάλλευσης πετρελαίου, παρέστη και ο Υπουργός Πετρελαίου της Αιγύπτου Αμίν Φάχμι, ξένοι Πρεσβευτές, εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι ενδιαφερομένων εταιρειών.

Για πέντε μήνες, οι ενδιαφερόμενες εταιρείες θα λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες για το θέμα και, αφού τις αξιολογήσουν, περί τα μέσα Ιουλίου θα υποβάλουν τις αιτήσεις τους για περαιτέρω έρευνες σε συγκεκριμένες περιοχές, δηλαδή στα 11 από τα 13 τεμάχια που έχουν διαχωριστεί στην θαλάσσια οικονομική ζώνη της Κύπρου.

Πηγή: skai.gr