Συσκέψεις και κριτική

Σε ύφεση είναι τα πύρινα μέτωπα σε ολόκληρη τη χώρα, ανακοίνωσε ο Βύρων Πολύδωρας, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης κυβερνητικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, το πρωί του Σαββάτου.

Πρόσθεσε ότι θα καταρτιστεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γενικό σχέδιο αναδάσωσης των καμένων περιοχών.

Επίσης, στη σύσκεψη πέρα από την επαγρύπνηση και την επιφυλακή για τον κίνδυνο της αναζωπύρωσης, εξετάστηκε και η ανασύνταξη των δυνάμεων.

Ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι αυτό το θέμα είναι της στενής αρμοδιότητάς του σημειώνοντας ότι η ανασύνταξη θα εστιαστεί στο τρίπτυχο των μέσων, του προσωπικού και του καταλόγου των εθελοντών και της Πυροσβεστικής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επικαιροποίηση και μια καλύτερα λειτουργικότητα ,είπε χαρακτηριστικά ο κ. Πολύδωρας σημειώνοντας ότι ήδη υπάρχει καλή λειτουργικότητα, αλλά και προθυμία, καθώς και καλή συνεργασία από πλευράς τοπικής αυτοδιοίκησης.

Παράλληλα, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης ανέφερε ότι θα εκτιμηθεί αν και τι μέσα χρειάζονται για το υπόλοιπο του καλοκαιριού, θέμα το οποίο, όπως είπε, αποτέλεσε και αντικείμενο της σύσκεψης.

Απαντώντας σε ερώτηση αν ο πρωθυπουργός εντόπισε αδυναμίες, καθώς σύμφωνα με την ερώτηση, οι τελευταίες πυρκαγιές ανέδειξαν αδυναμίες σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και σχεδιασμό, ο υπουργός Δημ. Τάξης είπε δεν αποδέχομαι τη βάση της ερώτησης και δεν ήταν θέμα της συζήτησής μας.

Ο κ. Πολύδωρας απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να χτιστούν σπίτια στα καμένα ενώ σε άλλη ερώτηση, εάν υπάρχει σχέδιο εμπρησμών ο υπουργός Δημόσιας Τάξης είπε ισχύει ό,τι είπα χθες για τους ύποπτους χρόνους των μεσημεριανών πυρκαγιών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Επικρατείας, Άμυνας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός ματαίωσε την επίσκεψή του στο νομό Θεσπρωτίας και στα Γιάννενα, όπου διεξάγεται η συνδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τις κλιματικές αλλαγές.

Κριτική. Για έλλειψη κεντρικού σχεδιασμού και προκλητική ασυνεννοησία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε
Κατηγορεί την κυβέρνηση και προσωπικά τον πρωθυπουργό για αδυναμία αντιμετώπισης οποιασδήποτε κρίσης.

Εκ παραλλήλου, συνεχάρη τους πυροσβέστες, τους τεχνικούς της ΔΕΗ, τους πολίτες εθελοντές και την τοπική αυτοδιοίκηση που έδωσαν μάχη με τις φλόγες.

Η Ελλάδα δεν αξιοποιεί τα κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δασοπροστασία, όπως κατήγγειλε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του Συνασπισμού ο Αλέκος Αλαβάνος.

Τέλος προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ να εξηγήσει ποια είναι η θέση του για το πόρισμα της διακομματικής το 1998, που προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου φορέα δασοπροστασίας, ο οποίος ποτέ δεν υλοποιήθηκε.

Για ιστορικές εγκληματικές ευθύνες σχετικά με την καταστροφή των δασών έκανε λόγο η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές στην Πάρνηθα.
Πηγή: skai.gr