ΣΥΡΙΖΑ: Οι εντάσεις για την διεύρυνση, το δημοψήφισμα και οι ημερομηνίες-σταθμοί

Ανεβάζει στροφές ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα δημοψήφισμα και ένα διεθνές συνέδριο που θα αποτιμήσει την κυβερνητική θητεία του στον δρόμο προς το 3ο Συνέδριο του κόμματος, το οποίο θα διεξαχθεί το διάστημα από 14 έως 17 Μαΐου. Το Συνέδριο του Μαΐου αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς θα δώσει το στίγμα για την φυσιογνωμία και τα επόμενα βήματα του κόμματος. 

Ήδη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει σύγκρουση ανάμεσα στους κύκλους που επιθυμούν το συνέδριο να αφορά την διεύρυνση του κόμματος και την αλλαγή της ονομασίας του και εκείνους που επιδιώκουν να είναι ένα προγραμματικό συνέδριο μετεξέλιξης. 

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας αποφασίστηκε η διενέργεια συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στις 5-6 Απριλίου. Το θέμα προκάλεσε εντάσεις ανάμεσα στα στελέχη, καθώς ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης τάσσεται κατά της πρότασης το ερώτημα του δημοψηφίσματος να αφορά την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος. Ο Πάνος Σκουρλέτης υποστηρίζει ότι το ερώτημα θα πρέπει να αφορά προγραμματικά ζητήματα, κάτι που βρίσκει αντίθετο τον Νίκο Παππά, ο οποίος θέτει ως προτεραιότητα την αλλαγή της ονομασίας του κόμματος. 

Το ζήτημα της ονομασίας αφήνει ανοιχτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος σε συνέντευξη στον ΑΝΤ1 είπε ότι δεν πρέπει να αλλάξει αλλά ενδεχομένως να προσθέσει κάτι στον τίτλο του προκειμένου να σηματοδοτεί την διεύρυνση. 

Οι τελικές αποφάσεις, όμως, για το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος θα ληφθούν στην επόμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ  στις 8 και 9 Φεβρουαρίου.

Το μεγάλο κρας τεστ αναμένεται την επόμενη εβδομάδα στην συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα επικυρωθεί ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο. Οι λίστες μελών του ΣΥΡΙΖΑ ενόψει του συνεδρίου θα οριστικοποιηθούν έναν μήνα πριν την διεξαγωγή του και η εκλογή των συνέδρων θα γίνει το διάστημα 2-4 Μαΐου.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το διεθνές συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Απριλίου και θα αποτιμήσει την κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ.