ΣΥΡΙΖΑ: Η δεκάδα της Κεντρικής Επιτροπής για την Αττική – Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία

Του Αντώνη Αντζολέτου

«Προεδρικό ηχηρό μήνυμα» φαίνεται να στέλνει και η κάλπη της Κεντρικής Επιτροπής, μετά την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου με 150.000 νέες ψήφους. Η πρώτη δεκάδα της Αττικής δείχνει να συμπληρώνεται από στελέχη του περιβάλλοντος του Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με το 55% των ψήφων που έχουν καταμετρηθεί η Έφη Αχτσιόγλου είναι πολύ δύσκολο να χάσει την πρώτη θέση. Η τομεάρχης Οικονομικών έχει κερδίσει το στοίχημα μέσα στην Κουμουνδούρου εξαιτίας της ήρεμης στάσης και τεκμηριωμένης στρατηγικής που ακολουθεί.

Η δεύτερη θέση διεκδικείται από τον Διονύση Τεμπονέρα, γιο του Νίκου Τεμπονέρα που διετέλεσε γενικός γραμματέας στο υπουργείο Ναυτιλίας επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείται πολύ πιθανό μέχρι το τέλος της καταμέτρησης να καταγραφούν αλλαγές, καθώς πολλά είναι τα στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά σε ψήφους. Μέχρι στιγμής στην Αττική η δεκάδα συμπληρώνεται από τους: Ρένα Δούρου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Νίκο Παππά, Νάσο Ηλιόπουλο, Γιάννη Ραγκούση, Χρήστο Σπίρτζη, Κώστα Ζαχαριάδη και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Η μεγαλύτερη έκπληξη, έως τώρα, αφορά τέσσερα κορυφαία στελέχη της «Ομπρέλας». Μετά τους πρώτους δέκα έως και τη θέση 25 φέρονται, σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία, να πλασάρονται κατά σειρά οι Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Πάνος Σκουρλέτης. Υπενθυμίζεται πως ήταν στην πρώτη δεκάδα το 2016 όταν η εκλογή της Κ.Ε. γινόταν από το Συνέδριο από μια συνολική λίστα.  Μεταξύ αυτών των θέσεων βρίσκεται, σύμφωνα με τις έως τώρα καταγραφές και η Θεανώ Φωτίου που ανήκει στους «53+». Τα συγκεκριμένα στοιχεία δείχνουν να αποτυπώνεται και με το παραπάνω η ισορροπία 76%-24% υπέρ των «προεδρικών» που είχε καταγραφεί στο Συνέδριο. Υπενθυμίζεται πως στο λεκανοπέδιο της Αττικής εκλέγονται τα 150 από τα 300 μέλη της Κ.Ε., δηλαδή το 50% της σύνθεσής της.

Οι κάλπες της Κεντρικής Επιτροπής δεν αποκλείεται να κρύβουν και άλλες εκπλήξεις, καθώς οι ποσοστώσεις για το 50% άνδρες – γυναίκες, ο «κόφτης» για τους βουλευτές (20% περιφέρεια – 15% Αττική) και για την συμμετοχή των συμμάχων κατά 20% ίσως βγάλει εκτός του οργάνου προβεβλημένα στελέχη ή βουλευτές. Η εικόνα για τις νέες ισορροπίες, πάντως θα είναι πλήρης όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία καταμέτρησης και υπολογιστεί η συνολική αριθμητική των νέων συσχετισμών.

Όσον αφορά την υπόλοιπη Ελλάδα πρώτη και με διαφορά στην Ήπειρο αναδεικνύεται η Όλγα Γεροβασίλη και ακολουθεί η Μερόπη Τζούφη. Στην Κεντρική Μακεδονία προηγείται η Θεοδώρα Τζάκρη και ακολουθεί η Κατερίνα Νοτοπούλου και στην Πελοπόννησο ο Αλέξης Χαρίτσης με δεύτερο τον Σταύρο Αραχωβίτη. Στη Στερεά Ελλάδα ο Γιάννης Σαρακιώτης, στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ο Γιάννης Μπουρνούς, στη Δυτική Ελλάδα ο Θάνος Μωραΐτης και στην Κρήτη ο Παύλος Πολάκης με τον Ανδρέα Ξανθό να ακολουθεί.

Πηγή: skai.gr