Κλείσιμο

Συρίγος στον ΣΚΑΪ 100,3: Πρόφαση του Ερντογάν ότι ενοχλείται από τον αγωγό East Med

Την στάση του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο ανέλυσε σε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής και βουλευτής της ΝΔ, Άγγελος Συρίγος. 

Όπως εξήγησε ο Άγγελος Συρίγος ο Τούρκος πρόεδρος προφασίζεται ότι έχει ενοχληθεί από τα σχέδια για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, ο οποίος δεν θα είναι ανταγωνιστικός προς την Τουρκία. «Προσπαθώ να καταλάβω τι τον έχει ενοχλήσει. Από το έδαφος της Τουρκίας περνάνε 4 αγωγοί, δύο ρωσικοί, ένας αζέρικος και ένας ιρανικός. Ο East Med όταν θα φτιαχτεί θα είναι ένας αγωγός μικρομεσαίου μεγέθους. Δεν πρόκειται να μειώσει την σημασία των αγωγών που περνάνε από την Τουρκία. Δεν είναι καν ανταγωνιστικός προς την Τουρκία και δεν ξέρουμε αν θα γίνε», είπε ο βουλευτής της ΝΔ.

Και συνέχισε: «Θεωρώ ότι είναι μία πρόφαση. Η μελέτη για τον Εast Med ξεκίνησε το 2012. Τα σχέδια αυτά για την Ανατολική Μεσόγειο για τις συμφωνίες με την Λιβύη, για τις αντίστοιχες συμφωνίες που προτείνουν σε Αίγυπτο, Ισραήλ και Λίβανο έχουν σχεδιαστεί από το τέλος του 2010. Δεν έχει καμία σχέση ο East Med με την πολιτική της Τουρκίας στην Λιβύη». 

Παράλληλα τόνισε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν εκφράζει κλασικές οθωμανικές αντιλήψεις όταν τοποθετείται για την Ελλάδα. «Διάβασα προσεκτικά τη συνέντευξη που έδωσε την Κυριακή και αναφέρθηκε η αντίληψη του ότι: Εγώ είμαι η μεγάλη χώρα της περιοχής, η νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία και τώρα μην με σκοτίζετε με τα δικά σας τα μικρά και αυτά τα ασήμαντα. Εγώ δεν ασχολούμαι με αυτά. Είμαι το μεγάλο ζώο της περιοχής και θα πρέπει να με σέβεστε. Και θα ζήσετε καλά. Δεν θα σας ενοχλώ και εγώ. Είναι κλασική αντίληψη οθωμανική που σου λέει εσείς μπορείτε να συνεχίσετε να υπάρχετε. Εγώ σας αφήνω», είπε ο Άγγελος Συρίγος.  

Για το μήνυμα του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ σε Αθήνα και Άγκυρα να συνομιλήσουν για την ένταση ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής είπε ότι για πρώτη φορά έχουμε μία «ισορροπημένη κίνηση που απευθύνεται και στις δύο πλευρές: Μην κάνετε μονομερείς κινήσεις, μην ξεφεύγετε».
«Θεωρώ ότι αυτό είναι αποτέλεσμα της ανησυχίας που προκλήθηκε στην Αμερική μετά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, όπου πήραν το μήνυμα ότι η Ελλάδα θα αντιδράσει στις μονομερείς τουρκικές κινήσεις», σημείωσε ο Άγγελος Συρίγος. 

Ακούστε ζωντανά το πρόγραμμα του ΣΚΑΪ 100,3
 

Πηγή: skai.gr