Κλείσιμο

Συνταγματική Αναθεώρηση: Με αίτημα 10 βουλευτών η πρόταση για Εξεταστική

Της Ναντίν Χαρδαλιάς

Ο ακριβής προσδιορισμός του περιεχομένου της πρότασης της ΝΔ για το δικαίωμα των μειοψηφιών της Βουλής να συστήνουν 2 Εξεταστικές Επιτροπές στην ίδια κοινοβουλευτική περίοδο, απέσπασε το ενδιαφέρον στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος.
 
Για να καταστεί αυτό εφικτό, η ΝΔ προτείνει συγκεκριμένα, ο απαιτούμενος αριθμός υπογραφών για την κατάθεση σχετικής πρότασης να μειωθεί από τους 60 βουλευτές στους 10, και η έγκριση της πρότασης να καθίσταται δυνατή με πλειοψηφία 2/5, δηλαδή με 120 βουλευτές έναντι της απόλυτης πλειοψηφίας 151 βουλευτών που ισχύει.
 
Με στόχο το σεβασμό στις μειοψηφίες αλλά την αποφυγή δημιουργίας «φάμπρικάς» εξεταστικών, οι εν λόγω προβλέψεις θα ισχύουν μόνο για δύο φορές σε κάθε κοινοβουλευτική περίοδο και κατά τα λοιπά θα ακολουθείται ο  Κανονισμός της Βουλής.
 
«Με την πρόταση της ΝΔ η εξεταστική επιτροπή παύει να θεωρείται μέσο δικαστικοποίησης της πολιτικής αντιπαράθεσης και μετεξελίσσεται σ’ ένα πολύτιμο εργαλείο αυστηρού κοινοβουλευτικού ελέγχου στα χέρια, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για πραγματικά λειτουργούσα, πολυφωνική και ισχυρή νομοθετική εξουσία», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της ΝΔ, Ευριπίδης Στυλιανίδης.
 
Με τη συγκεκριμένη πρόταση της ΝΔ συναινεί και ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης. Άλλωστε στην προτείνουσα Βουλή η εν λόγω πρόταση είχε εγκριθεί προς αναθεώρηση με ευρύτατη πλειοψηφία 247 βουλευτών.
 
Ενδεικτικό είναι ότι η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για ενίσχυση της δημοκρατικής λειτουργίας του Κοινοβουλίου.