Συνταγματική αναθεώρηση για τις απολαβές των δικαστικών

«Η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει το ζήτημα όπως πρέπει να το αντιμετωπίσει με πρωτοβουλία θεσμική στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος», τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αναστάσης Παπαληγούρας, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί της Παρασκευής με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, μεταφέροντας παράλληλα τη διαφωνία του κ. Παπούλια για την απόφαση του Μισθοδικείου.
Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής, Αννα Ψαρούδα Μπενάκη, είχε κάνει λόγο για σοβαρές νομικές και πολιτικές παραμέτρους, τονίζοντας ότι το ζήτημα θα πρέπει να εξεταστεί σοβαρά και να αντιμετωπιστεί με σωφροσύνη.
Σύμφωνα με νέα απόφαση του Μισθοδικείου, οι αποδοχές των δικαστικών θα πρέπει να εξομοιωθούν με αυτές των υπαλλήλων Δημόσιας Διοίκησης. Ως βάση για τις αυξήσεις, σύμφωνα με την νέα απόφαση, το Μισθοδικείο θέτει τις αποδοχές του γενικού διευθυντή του υπουργείου Οικονομικών που ανέρχονται περίπου σε 9.000 ευρώ, ενώ η πρώτη απόφαση εξομοιώνει τις αποδοχές των ανώτατων δικαστικών με αυτές του προέδρου της Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών.
«Οι αυξήσεις στους μισθούς των δικαστικών δε θα ξεπεράσουν το 15% - 25% και δε θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς θα δοθούν σε βάθος χρόνου», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, υπενθύμισε τη φράση του πρωθυπουργού ότι δεν είναι σωστή να καθορίζεται η εισοδηματική πολιτική από δικαστικές αποφάσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα χρήματα δύσκολα υπάρχουν». Παράλληλα διαβεβαίωσε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να αυξήσει τους μισθούς των βουλευτών.
Πηγή: skai.gr