Κλείσιμο

Σύνοδος Κορυφής: Το χρονοδιάγραμμα κυρώσεων στην Τουρκία επιδίωξη της Αθήνας

Για έναν ακόμη μαραθώνιο, στον οποίο η επιδίωξη δεν είναι άλλη από μια ξεκάθαρη και αυστηρή διατύπωση στο κείμενο συμπερασμάτων για τις συνέπειες της τουρκικής προκλητικότητας, προετοιμάζεται η ελληνική αποστολή στη Σύνοδο Κορυφής.

Το στίγμα των ελληνικών προθέσεων έδωσε, άλλωστε, και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη Σύνοδο Κορυφής τονίζοντας ότι αναμένει απέναντι δστην τουρκική «συνέπεια» των προκλήσεων την ευρωπαϊκή «συνέπεια» των κυρώσεων.

Η Αθήνα αναμένει από την ηγεσία της Ε.Ε να βάλει ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην Τουρκία, με το οποίο καθίσταται σαφές ότι το ευρωπαϊκό μαστίγιο των κυρώσεων δε θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Δεκέμβριο, καθώς είναι ακόμα μακριά. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να φανεί έτοιμη να επιβάλλει κυρώσεις εφόσον η Τουρκία επιμείνει στο μονοπάτι των προκλήσεων και των παραβατικών συμπεριφορών απέναντι στην Ελλάδα. 

Αύριο λοιπόν η ελληνική πλευρά αναμένει μια ξεκάθαραση διατύπωση, ενώ πάντα υπάρχει μια διαπραγμάτευση για το πώς θα καταλήξουν οι λέξεις στα κείμενα της Ε.Ε. Στο πλαίσιο αυτό είναι πιθανόν να υπάρξουν επιμέρους συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με ομολόγους του προκειμένου να συζητήσει αυτό το θέμα. Πάντως, αυτό που θέλει η Αθήνα είναι να γίνει σαφές ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρχει ένα ασφυκτικό πλαίσιο για την Τουρκία ώστε είτε να αλλάξει στρατηγική είτε να επιμείνει σε αυτή τη στάση και να υποστεί τις κυρώσεις.    
 

Πηγή: skai.gr