Σύνοδος Κορυφής: Το μήνυμα στην Τουρκία και η υποσχετική για τα ενεργειακά

Μπορεί για άλλη μία φορά οι «27» να μην κατέληξαν σε μέτρα για την ακρίβεια ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει πάρει τις αποφάσεις του

Της Πηνελόπης Γκάλιου

Με τη στήριξη  των ευρωπαίων εταίρων στα ελληνοτουρκικά και μία υποσχετική για τα ενεργειακά στις βαλίτσες του, επιστρέφει στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής και κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, έστειλε σαφή μηνύματα με αποδέκτες την Τουρκία για την προκλητικότητά της, τους εταίρους για την κωλυσιεργία τους στη λήψη αποφάσεων για το ενεργειακό αλλά και στο εσωτερικό της χώρας για τη στήριξη που θα συνεχίσει να παρέχει στους πολίτες για να απαλύνει τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και της ακρίβειας που απορρέει από αυτή. Μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός και στα πολιτικά κόμματα, επιχειρώντας να βάλει τέλος χωρίς «αλλά» και «αστερίσκους» αυτή τη φορά στα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων μέτρων κατά της Άγκυρας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη βελγική πρωτεύουσα εξέπεμψε εκ νέου μήνυμα αποτροπής της τουρκικής προκλητικότητας, έχοντας την ομόφωνη στήριξη των ευρωπαίων ομολόγων του και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μέτρων εναντίον της Άγκυρας αν συνεχίσει να προκαλεί. Υπάρχουν δύο δρόμοι για την Τουρκία διεμήνυσε και εξήγησε «υπάρχει ο δρόμος της αποκλιμάκωσης, του παραγωγικού διαλόγου με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και υπάρχει δυστυχώς και ο δρόμος της κλιμάκωσης ο οποίος προφανώς θα οδηγήσει την Τουρκία και σε περαιτέρω απομάκρυνση από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αφήνοντας πάντα ανοιχτή τη δυνατότητα λήψης κάποιων πρόσθετων μέτρων» προειδοποίησε.

Χαρακτήρισε μάλιστα για πολλοστή φορά, ανυπόστατη την τουρκική ρητορική κατά της χώρας μας διαμηνύοντας ότι η Ελλάδα δεν θα παίξει το παιχνίδι της όξυνσης. «Το ζητούμενο αυτή τη στιγμή -όπως έχω πει πολλές φορές- είναι να σταματήσει επιτέλους αυτή η ακραία επιθετική ρητορική αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Μια ρητορική η οποία είναι παντελώς, μα παντελώς, νομικά ανυπόστατη. Εξάλλου, η Ελλάδα έχει απαντήσει σε όλα τα διεθνή fora πολύ εμπεριστατωμένα, ακυρώνοντας όλη την «τουρκική επιχειρηματολογία» είπε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε δε, ότι   ο ίδιος προσωπικά, αλλά και η ελληνική Κυβέρνηση, δεν πρόκειται να παίξουν το παιχνίδι της ρητορικής έντασης η οποία συχνά στοχεύει στο εσωτερικό ακροατήριο. «Εμείς θα φερόμαστε με ψυχραιμία, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα και θα διαχωρίζουμε πάντα τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής από τα θέματα εσωτερικής κατανάλωσης» κατέληξε.

Σε πλήρη ετοιμότητα στο  ΝΑΤΟ

Αυστηρή απάντηση θα λάβει η Τουρκία και στην περίπτωση που θέσει ζήτημα αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών – όπως φημολογεί η Άγκυρα- στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα.  Ερωτηθείς σχετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός διευκρίνισε  πως η ατζέντα της Συνόδου του ΝΑΤΟ είναι άλλη και δεν περιλαμβάνει τα ελληνοτουρκικά, όμως ξεκαθάρισε «προφανώς, εάν τεθεί οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις σχέσεις Ελλάδος και Τουρκίας, θα δοθούν με τον πιο αυστηρό τρόπο οι κατάλληλες απαντήσεις». 

Η αποτίμηση της στάσης των ευρωπαίων

Θετικά πάντως αποτίμησε ο Έλληνας πρωθυπουργός της στάση των Ευρωπαίων ομολόγων του έναντι της προκλητικότητας της Άγκυρας επικαλούμενος το απόσπασμα των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που καταδικάζει την τουρκική προκλητικότητα και καλεί την Τουρκία να μειώσει την ένταση.  «Καλυπτόμαστε απόλυτα από τα Συμπεράσματα, όπως αυτά υιοθετήθηκαν ομόφωνα και χωρίς -θα έλεγα- μεγάλη συζήτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την τουρκική προκλητικότητα. Την ανάγκη η Τουρκία να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την πρόσκληση προς την Τουρκία, με σεβασμό πάντα στο Διεθνές Δίκαιο, να μειώσει την ένταση στην ανατολική Μεσόγειο έτσι ώστε με αυτό τον τρόπο να προαχθεί η περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα» σχολίασε ο πρωθυπουργός ενώ αναφερόμενος στο ενδεχόμενο συνάντησής του με τον Τούρκο πρόεδρο, υπενθύμισε ότι δεν είναι ο ίδιος που έκοψε τους δίαυλους επικοινωνίας και τάχθηκε εκ νέου υπέρ του διαλόγου.

Εν αναμονή των αποφάσεων για την αγορά ηλεκτρισμού

Μπορεί για άλλη μία φορά οι «27» να μην κατέληξαν σε μέτρα για την ακρίβεια ως απόρροια της ενεργειακής κρίσης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ωστόσο εκτίμησε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πρέπει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να έχει πάρει τις αποφάσεις του

«Είχαμε μια μεγάλη συζήτηση για τα ζητήματα της οικονομίας όπου πάλι εκφράστηκε η έντονη ανησυχία όλων μας για την έξαρση του πληθωρισμού. Ένας πληθωρισμός ο οποίος σε μεγάλο βαθμό -όπως έχουμε πει πολλές φορές και έχω πει πολλές φορές και από αυτό το βήμα- τροφοδοτείται από τις υψηλές τιμές ενέργειας και ιδίως τις τιμές του φυσικού αερίου. Και πιστεύω ότι πια έχει ωριμάσει και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συζήτηση να επιταχυνθούν ακόμα περισσότερο οι διαδικασίες έτσι ώστε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο είναι οργανωμένη η αγορά ηλεκτρισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να υπάρξει, δηλαδή, αυτή η πολυσυζητημένη αποσύνδεση μεταξύ των τιμών του φυσικού αερίου και των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμώ ότι αυτή η δουλειά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία -τονίζω- είναι εξαιρετικά περίπλοκη, θα είναι έτοιμη μέχρι το τέλος του καλοκαιριού ώστε να συζητηθεί το συντομότερο δυνατόν, στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, για να ληφθούν, επιτέλους, κάποιες οριστικές αποφάσεις». 

Η Ελλάδα έτοιμη για όλα τα σενάρια στο ενεργειακό

Η Ελλάδα όμως, όπως έχει αποδείξει ήδη, δεν περιμένει να κινηθεί «το αργοκίνητο καράβι της ΕΕ» για να λάβει τα μέτρα της έναντι της ενεργειακής κρίσης, με τον πρωθυπουργό να βεβαιώνει πως είμαστε έτοιμοι για όλα τα σενάρια, αναφερόμενος στις εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα και καλώντας εκ νέου την ΕΕ να συντονιστεί και να αποκτήσει κοινό βηματισμό.

Κατ' αρχάς έχουμε υποχρέωση,  να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο δυνατό σενάριο - είπε -και το περιέγραψε κάνοντας λόγο για  μια πλήρη διακοπή της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς τις ευρωπαϊκές αγορές. «Και φυσικά, για να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο σενάριο χρειάζεται ευρωπαϊκός συντονισμός. Δεν μπορεί κάθε χώρα να κινείται από μόνη της και αυτό είναι ένα από τα ζητήματα τα οποία συζητάμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς, όπως καταλαβαίνετε, σε διασυνδεδεμένες αγορές έχουμε υποχρέωση να πρέπει να συνεργαζόμαστε και να συντονιζόμαστε, για να μπορούμε συνολικά να διαχειριστούμε επιπτώσεις ενός τόσο αρνητικού σεναρίου» παρατήρησε. 

Αναφερόμενος στην Ελλάδα υπενθύμισε ότι «το 70% της εισαγωγής φυσικού αερίου στη χώρα μας κατευθύνεται προς την ηλεκτροπαραγωγή, έχουμε ήδη εκπονήσει -σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και υπό την εποπτεία του αρμόδιου Υπουργείου- σενάρια, έτσι ώστε να μπορούμε να παράγουμε ηλεκτρική ενέργεια και από άλλες πηγές, να αυξήσουμε δηλαδή την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες οι οποίες καταναλώνουν λιγνίτη, πριν φτάσουμε σε πιο -ας το πούμε- ακραία σενάρια περιορισμού της ζήτησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το χειρότερο δυνατό σενάριο και φυσικά εάν αυτό συμβεί, μην έχουμε καμία αμφιβολία ότι θα υπάρχουν και επιπτώσεις συνολικά για την οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης. 

Η  χώρα μας πάντως όπως διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός είναι έτοιμη, οφείλει να είναι έτοιμη και για το χειρότερο σενάριο, όχι όπως είπε επειδή υπάρχουν τέτοιες εκτιμήσεις «αλλά έστω και μικρές πιθανότητες να υπάρχουν να βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα τέτοιο σενάριο, πρέπει να είμαστε έτοιμοι» κατέληξε. 

Συνεχίζονται οι στοχευμένες παρεμβάσεις ελάφρυνσης

Η κυβέρνηση, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, θα συνεχίσει να κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις κατά της ενεργειακής ακρίβειας, συμπληρώνοντας πως «τα οριζόντια μέτρα φαίνεται πως δεν αποδίδουν, όπως σημείωσε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ.  «Θα επαναλάβω ακόμα μια φορά ότι προφανώς η Ελλάδα δεν θα περιμένει την Ευρωπαϊκή Ένωση να δώσει μια ευρωπαϊκή απάντηση σε αυτό το πρόβλημα. Και θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπως το έχει κάνει τους τελευταίους μήνες με μια σειρά από παρεμβάσεις, είτε αυτές αφορούν τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας, είτε αυτές αφορούν τα καύσιμα, είτε αφορούν τη μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από προγράμματα ηλεκτρικών συσκευών. Θα εξακολουθούμε να στεκόμαστε δίπλα στους πολίτες έτσι ώστε να μπορέσουμε, στον βαθμό που μας επιτρέπουν οι δημοσιονομικές μας δυνατότητες, να μειώσουμε τις επιπτώσεις από αυτήν την παγκόσμια αύξηση των τιμών η οποία οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες και την οποία θα πρέπει να διαχειριστούν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες» επεσήμανε.

Φρένο στην εκλογολογία

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση για τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και για την έντονη εκλογολογία που σκιάζει την πολιτική σκηνή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρέπεμψε στις απαντήσεις που έδωσε όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεντεύξεις του, ενώ χωρίς «αστερίσκους»  ή «αλλά» δήλωσε πως  «η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ακόμα μεγαλύτερη μεταρρυθμιστική ένταση και διάθεση. Κανείς υπουργός δεν έχει κατεβάσει κανένα μολύβι και έχουμε ακόμα πλούσια δουλειά να κάνουμε (...) Η Κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά την δουλειά της, απερίσπαστη από την όλη φιλολογία η οποία αναπτύσσεται γύρω μας. Εξάλλου, θα εισέλθουμε σύντομα στον τέταρτο χρόνο της διακυβέρνησής μας. Έχω πια αρκετή εμπειρία να γνωρίζω ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να μπορώ να σας πείσω ότι δεν θα γίνουν εκλογές ή ότι δεν θα γίνει ανασχηματισμός, καθώς γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτά είναι τα δύο αγαπημένα θέματα στα οποία διαρκώς επανέρχεστε, όταν δεν έχετε κάτι άλλο να με ρωτήσετε» σχολίασε.