Κλείσιμο

Συνεχίζουν τις προκλήσεις

Τα Σκόπια συνεχίζουν την προκλητική συμπεριφορά έναντι της Ελλάδας, μην αφήνοντας ελληνική φάλαγγα με προορισμό το Κοσσυφοπέδιο, να περάσει από τη χώρα τους.

Η φάλαγγα αποτελείτο από 22 στρατιωτικά οχήματα, στα οποία επέβαιναν 140 άνδρες και θα αντικαθιστούσε τους Έλληνες που βρίσκονται στο Κοσσυφοπέδιο, στο πλαίσιο της νατοϊκής ειρηνευτικής δύναμης.

Ωστόσο, οι Σκοπιανοί τους απαγόρευσαν να περάσουν από χώρα με το πρόσχημα ότι δεν διέθεταν διαβατήρια, παρότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται.

Για παράβαση της συμφωνημένης διαδικασίας που ακολουθείται εδώ και οκτώ χρόνια έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Κατόπιν οδηγιών της υπουργού Εξωτερικών η Επικεφαλής της Ελληνικής Διπλωματικής Αποστολής στα Σκόπια θα προβεί στις δέουσες ενέργειες στο υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, ενώ η Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ θα ενημερώσει τη Συμμαχία για την αντιπαραγωγική αυτή στάση των αρχών της ΠΓΔΜ.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξη του ο απερχόμενος πρωθυπουργός των Σκοπίων, Νίκολα Γκρούεφσκι, δήλωσε ότι "η επίλυση του ζητήματος της ονομασίας δεν εξαρτάται μόνο από εμάς αλλά και από την Ελλάδα".

Η Ελλάδα, συμπλήρωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, "μπορεί να θέτει συνεχώς νέους όρους, αλλά εμείς δεν θα αποδεχθούμε λύση που θα βλάπτει την εθνική μας ταυτότητα".

Αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο απερχόμενος υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι, επεσήμανε ότι "αν η Αθήνα αποδεχτεί την πραγματικότητα την οποία συχνά αμφισβητεί, σχετικά με το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του μακεδονικού έθνους, το οποίο ομιλεί μακεδονική γλώσσα, θα διευκολύνει τη δυνατότητα προόδου για την εξεύρεση λύσης".

" Όμως, αν συνεχίσει να αρνείται το δικαίωμα του εθνικού μας αυτοπροσδιορισμού, θεωρώ πως κάτι τέτοιο θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες για την από κοινού αναζήτηση λύσης. Δυστυχώς, οι πράξεις τους δεν μας διαβεβαιώνουν ούτε δημιουργούν αισιοδοξία ότι η Αθήνα έχει κίνητρο για μια λογική λύση", πρόσθεσε ο κ. Μιλόσοσκι.
Πηγή: skai.gr