Συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΟΣΕΠ, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι ελληνο ρωσικές σχέσεις.

Στον σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες κατά την έναρξη της συνάντησής τους, εξέφρασαν την χαρά τους που συναντιούνται και πάλι.

Οι συχνές συναντήσεις πιστοποιούν το καλό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών ανέφερε ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής. Πρόσθεσε ότι είναι νωπή η παρουσία του προέδρου Πούτιν στην συνάντηση της Αθήνας, όπου υπογράφτηκε η συμφωνία για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.

  Ήταν το έμπρακτο αποτέλεσμα της προσπάθειας και το έργο προχωρά. Ο κ. Καραμανλής είπε στη συνέχεια ότι η παρούσα συνάντηση είναι ευκαιρία να συζητήσουμε τη συνεργασία μας σε όλους τους τομείς, σε όσα θέματα έχουμε δρομολογήσει, αλλά και σε νέα.

Από την πλευρά του, ο κ. Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι είναι μεγάλη του χαρά που ξαναβλέπει τον πρωθυπουργό και πρόσθεσε ότι θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν ότι οι προηγούμενες συνεννοήσεις υλοποιούνται σταδιακά και ότι υπάρχει πρόοδος και στα καθημερινά αλλά και στα μεγάλα θέματα. Σημείωσε ότι όλες οι πλευρές συμφώνησαν για τον αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης και τώρα είναι ώρα να προχωρήσουν στην υλοποίηση και των άλλων φάσεων.

Τέλος, ανέφερε ότι είναι ευκαιρία να συζητήσουν και άλλα θέματα που έχουν σχέση με την προοπτική των δύο χωρών.

Οι δυνατότητες για τις μελλοντικές δραστηριότητες του Οργανισμού Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου καθώς και η μεταρρύθμιση του Οργανισμού, εξετάστηκαν στη σημερινή Σύνοδο των ηγετών των χωρών μελών του ΟΣΕΠ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

Ο πρωθυπουργός, κ. Κώστας Καραμανλής, αφού συνεχάρη την τουρκική προεδρεία για την εξαιρετική οργάνωση και φιλοξενία της, δήλωσε ότι είναι ιδιαίτερα σημαντική, στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Οργανισμού, η συμμετοχή των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο ΟΣΕΠ είναι ο πιο ισχυρός και θεσμικά ανεπτυγμένος περιφερειακός οργανισμός στην περιοχή μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα, ως μέλος της επιτροπής αναπτυξιακής βοήθειας του ΟΟΣΑ, εξασφάλισε ότι ο ΟΣΕΠ θα είναι οργανισμός λήπτης.

Είπε ακόμη ότι από τον ελληνικό προϋπολογισμό θα δοθούν δύο εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τέσσερα χρόνια για την ενίσχυση προτάσεων ελληνικών φορέων που επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στις χώρες του ΟΣΕΠ. Σημείωσε ότι αποφασίστηκε η κατασκευή του οδικού δακτυλίου στις χώρες του Εύξεινου Πόντου και πρόσθεσε ότι ο ρόλος της χώρας μας είναι σημαντικός, καθώς τη τεχνική γραμματεία του έργου την έχει η ΕΓΝΑΤΙΑ. Ο κ. Καραμανλής μίλησε ακόμη για τα έργα δικτύωσης των Λιμένων μεταξύ των οποίων της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης.

Τέλος, σημείωσε ότι αποτελεί στόχο η αναβάθμιση του οδικού δακτυλίου σε ηλεκτρικό δακτύλιο, που θα δίνει την δυνατότητα ανταλλαγής ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ των χωρώνμελών του ΟΣΕΠ.

Τις διμερείς σχέσεις αλλά και τις εσωτερικές
εξελίξεις στην Τουρκία συζήτησε η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό της κ. Αμπντουλάχ Γκιούλ, στο περιθώριο της συνάντησης κορυφής του ΟΣΕΠ, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Στο πλαίσιο της συνάντησης συζητήθηκε η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και κ. Μπακογιάννη επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της χώρας μας ότι στηρίζει την Τουρκία στην προσπάθειά της, υπό τις προϋποθέσεις όμως που εκείνη πρέπει να καλύψει.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε το θέμα του Πατριαρχείου και της Σχολής της Χάλκης, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων στις οποίες πρέπει να ανταποκριθεί η Τουρκία, καθώς το θέμα του Πατριαρχείου δεν είναι διμερές. Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα του Ιράκ που προβληματίζει την τουρκική κοινή γνώμη.

Η κ. Μπακογιάννη σήμερα είχε συναντήσεις με τον Ρώσο ομόλογό της κ. Σεργκέι Λαβρόφ, καθώς επίσης και με τους υπουργούς Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Αρμενίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Σλοβακίας και της Αλβανίας.
Πηγή: skai.gr