Συνέντευξη Βορίδη στο Politico για την άνοδο του γαστριμαργικού εθνικισμού

Δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη φιλοξενεί το περιοδικό Politico σε άρθρο του υπό τον τίτλο: «Η άνοδος των γαστριμαργικών εθνικιστών».

Το άρθρο ασχολείται εκτενώς με τη μάχη που διεξάγεται εντός των κόλπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταστεί υποχρεωτική η σήμανση γεωγραφικής προέλευσης στα αγροτικά προϊόντα, σε μία προσπάθεια να προστατευτεί η εγχώρια παραγωγή των κρατών - μελών από τις αθρόες εισαγωγές. Μεταξύ των χωρών που επιθυμούν την υποχρεωτική αναγραφή βρίσκεται και η Ελλάδα, η οποία στις 16 Δεκεμβρίου απέστειλε στην Κομισιόν δήλωση που συνυπέγραψε από κοινού με τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία, ζητώντας την ενίσχυση και εναρμόνιση του νομοθετικού πλαισίου της ΕΕ που διέπει την επισήμανση των τροφίμων. (labelling)

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο Politico, τόνισε ότι «Η κεντρική ιδέα είναι ότι ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές θέλουν να γνωρίζουν τί τρώνε και από πού αυτό προέρχεται». Σημείωσε μάλιστα ότι η Κομισιόν οφείλει να εναρμονίσει τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο θέμα της επισήμανσης των τροφίμων, προκειμένου αυτοί να ισχύουν σε όλα τα κράτη - μέλη της, προσθέτοντας ότι πρέπει να ορίζεται και η προέλευση της χώρας. 

Όπως επισημαίνει ο Μάκης Βορίδης, για την Ελλάδα τα σημαντικότερα προϊόντα που στοχεύει η επισήμανση είναι το γιαούρτι, το τυρί, το κρασί και το ελαιόλαδο και ευρύτερα θα μπορούσε να συμπεριληφθεί σε αυτά το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Σύμφωνα με το Politico ωστόσο, δεν συμφωνούν όλοι στην Ευρώπη με αυτή την πολιτική. Στο υπουργικό συμβούλιο ορισμένες χώρες αντιτέθηκαν στην προοπτική επιβολής αυστηρότερων όρων στην επισήμανση προέλευσης. Η Τσεχία, η Δανία και η Ολλανδία αισθάνονται ότι οποιαδήποτε αλλαγή θα μπορούσε να υπονομεύσει την ενιαία αγορά και θα αποτελούσε ένα πρόσθετο κανονιστικό βάρος για τους παραγωγούς τροφίμων. Παρόμοιοι προβληματισμοί έχουν εκφραστεί και από μεγάλες βιομηχανίες παραγωγής τροφίμων στην Ευρώπη.

Ωστόσο ο Μάκης Βορίδης διαφωνεί. «Την έχω ακούσει αυτή τη διαφωνία: επιθυμούμε μία εσωτερική αγορά. Ποιος λέει όχι σε αυτό; Θα συνεχίσει να είναι μία εσωτερική αγορά. Για να έχεις ελεύθερο ανταγωνισμό και μία πραγματική ολοκληρωμένη εσωτερική αγορά, οφείλεις να παρέχεις την πληροφόρηση. Το μέγεθος του ανταγωνισμού που υπάρχει στον συγκεκριμένο τομέα επιβάλλει να επιτρέψουμε στον καταναλωτή να είναι σε θέση να επιλέξει, παρέχοντας του στο τραπέζι όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεται» δηλώνει χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε μάλιστα επιτακτικά στο συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας του Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες από τον Μάκη Βορίδη ο οποίος κατά τη διάρκεια παρέμβασής του υπογράμμισε ότι «η αναγραφή της προέλευσης στα τρόφιμα αποτελεί ολοένα και περισσότερο ισχυρή επιθυμία των Ευρωπαίων καταναλωτών και αγροτών και συνδέεται με την απαίτηση για ακριβέστερη πληροφόρηση, αλλά και με τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά μιας σειράς ευρωπαϊκών προϊόντων, ιδιαίτερα των παραδοσιακών. Η ΕΕ έχει κάνει βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση, καθιστώντας υποχρεωτική την αναγραφή της χώρας προέλευσης για ορισμένες κατηγορίες τροφίμων, ενώ παρέχει και τη δυνατότητα θέσπισης εθνικών μέτρων, προσωρινού όμως χαρακτήρα. Σημειώνω εδώ, ότι η χώρα μου εφαρμόζει εθνικά μέτρα για την επισήμανση της προέλευσης του γάλακτος στα γαλακτοκομικά προϊόντα, με εξαιρετικά αποτελέσματα. Θεωρούμε ότι, στα πλαίσια ενίσχυσης της βιωσιμότητας της αγροτικής παραγωγής στην Ένωση και της νέας στρατηγικής «από το χωράφι στο τραπέζι», θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη η ιχνηλασιμότητα των προϊόντων διατροφής και η βελτίωση της πληροφόρησης που παρέχεται στους καταναλωτές». Ο Μάκης Βορίδης τόνισε παράλληλα ότι θα πρέπει να καταστεί υποχρεωτική η αναγραφή των γεωγραφικών ενδείξεων προελεύσεως στα τρόφιμα και παρακίνησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβει σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Πηγή: skai.gr