Συνέντευξη Καραμανλή στην Καθημερινή

Την πρώτη εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη μετά την προκήρυξη των εκλογών παραχώρησε στην Καθημερινή της Κυριακής ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Καραμανλής επισημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι σύμπτωση η εκδήλωση τόσο πολλών και ταυτόχρονων πυρκαγιών, τονίζοντας ότι όλα τα στοιχεία κατατείνουν σε πρόθεση.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπισή τους, τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος όταν χάνονται ανθρώπινες ζωές. Ωστόσο όπως τονίζει, η κρατική μηχανή υπό τις ακραίες και πρωτόγνωρες αυτές συνθήκες έκανε ό,τι καλύτερο μπορούσε.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύεται επίσης ότι δε θα ληφθούν έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της καταστροφής.

    Ο κ. Καραμανλής υπογραμμίζει ότι τα βασικά διδάγματα που προέκυψαν απ΄αυτές τις κρίσιμες ώρες ενισχύουν τη βεβαιότητά του ότι οι μεταρρυθμίσεις για ένα πιο σύγχρονο κράτος πρέπει να προχωρήσουν πιο βαθιά.

Στο πλαίσιο αυτό κάνει γνωστό ότι σκέφτεται τη συγχώνευση των υπουργείων Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης, τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου Περιβάλλοντος και γενικότερα τη συγκρότηση ενός πιο εφικτού και ευέλικτου κυβερνητικού σχήματος.

Αναφερόμενος στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις της επόμενης τετραετίας, εκτός από την ανασυγκρότηση του κρατικού μηχανισμού, αναδεικνύει τις αλλαγές στο ασφαλιστικό και την παιδεία.

Για το πρώτο σημειώνει ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, αλλά θα γίνει ενοποίηση των ταμείων, θα εξορθολογιστούν οι αναπηρικές συντάξεις και θα αποσαφηνιστεί το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών.

Τονίζει, δε, ότι δε χρειάζεται να καταφύγει η κυβέρνηση σε αύξηση ορίων ηλικίας ή σε μείωση των συντάξεων.

Τέλος, στην παιδεία, προτεραιότητες θα είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά και οι αλλαγές στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

 

Πηγή: skai.gr