Στις 6 μ.μ το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ - Το μήνυμα του Αντόνιο Κόστα

Του Αντώνη Αντζολέτου

Μετά την εκλογή του Νίκου Ανδρουλάκη στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ και το δημοψήφισμα για την αλλαγή του ονόματος το Συνέδριο του κόμματος θα έρθει να σφραγίσει τη νέα εποχή στην οποία μπαίνει η Χαριλάου Τρικούπη. Με κεντρικό σύνθημα «η Κοινωνία στο Προσκήνιο» τα στελέχη της παράταξης κάνουν λόγο για έναν ουσιαστικό πολιτικό σταθμό στη δυναμική πορεία του κινήματος από τον Δεκέμβριο.

Το συνέδριο θα ξεκινήσει στις 18.00 με την ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη. Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε: «περιμένουμε να είναι ένα ανοιχτό Συνέδριο. Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια, στο νέο ξεκίνημα που κάνουμε. 180.000 μέλη της παράταξης επέλεξαν το όνομα ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πριν από 15 ημέρες, με μια πρωτοφανή διαδικασία, πολύ μαζική, και με χαροποιεί γιατί σε αυτά τα πρώτα βήματα φαίνεται να μας αγκαλιάζει ο κόσμος. Πιστεύω ότι θα τους κάνουμε και στις εκλογές να νιώσουν ότι άξιζε η στήριξη που μας έχουν δώσει τους τελευταίους μήνες».

Το Συνέδριο θα χαιρετήσουν με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα. «Αυτό το Συνέδριο είναι μια αποφασιστική στιγμή για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή και η δύναμη του κόμματος ενόψει των εκλογών του 2023. Είναι η ώρα για την ανατολή του πράσινου ήλιου. Όλοι χρειαζόμαστε μια ισχυρή και προοδευτική Ελλάδα. Ικανή να προωθήσει την αλλαγή στην Ευρώπη προς την ευημερία, την αλληλεγγύη και την καταπολέμηση των ανισοτήτων. Χρειαζόμαστε τη δύναμή σας για να ενισχύσουμε το βάρος της πολιτικής μας οικογένειας και της προοδευτικής και φιλοευρωπαϊκής αριστεράς. Μόνο έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε το ευρωπαϊκό σχέδιο και να κάνουμε τη ζωή των ανθρώπων καλύτερη», υπογραμμίζει σύμφωνα με πληροφορίες στο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του ο κ.Κόστα.  «Αγαπητέ Νίκο, υπό την ηγεσία σου το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει τώρα την ευκαιρία να ανοιχτεί στην ελληνική κοινωνία, να ανανεώσει τις ιδέες, να προωθήσει έναν ανοιχτό διάλογο με τους πολίτες και να βγει από το συνέδριο ενωμένο και δυνατό κόμμα», επισημαίνει ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας.

Μήνυμα θα απευθύνει ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και ΓΓ του Partito Democratico, Ενρίκο Λέττα,  η Πρόεδρος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Κριστίνα Ναρμπόνα, ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ και η Πρόεδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών Τάνια Φαγιόν. Το Συνέδριο θα τιμήσουν με την παρουσία τους η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Η πρώτη ημέρα του Συνεδρίου θα ολοκληρωθεί με χαιρετισμό του Κώστα Σημίτη, ενώ το λόγο θα πάρουν και οι εκπρόσωποι των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που έχουν προσκληθεί. Εκ μέρους της ΝΔ, θα παραβρεθεί ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής Παύλος Μαρινάκης και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο εκπρόσωπος τύπου, Νάσος Ηλιόπουλος. Εκ μέρους του ΚΚΕ το συνέδριο θα χαιρετήσει ο βουλευτής Χρήστος Κατσώτης και από το ΜέΡΑ25 ο εκπρόσωπος τύπου Μιχάλης Κριθαρίδης.

Την δεύτερη μέρα τον λόγο θα πάρουν οι σύνεδροι και τα στελέχη του κινήματος. Το Σάββατο αναμένεται η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου και του Ευάγγελου Βενιζέλου.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αλιβιζάτος, ο Κώστας Χρυσόγονος και ο Γιάννης Πανούσης αναμένεται να εκφωνήσουν ομιλίες στην ολομέλεια του Συνεδρίου.

Ο επικεφαλής του "In Social" Νίκος Χριστοδουλάκης και ο σύμβουλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επί οικονομικών θεμάτων Ηλίας Κικίλιας θα αναλύσουν το προγραμματικό πλαίσιο που έχουν επεξεργαστεί και ήδη είναι αναρτημένο προς διαβούλευση με τους πολίτες στην ψηφιακή πύλη του Κινήματος digitalsociety.gr. Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου θα αναπτυχθούν πολιτικές θεματικές συζητήσεις (workshops). Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην Κοινωνική Κατοικία, θέμα που έβαλε στη δημόσια  ατζέντα ο Νίκος Ανδρουλάκης. Ομιλητές θα είναι η Μαρίνα Γκονσάλβες, Υφυπουργός Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία και η Άννα Διαμαντοπούλου.

Θεματικό τραπέζι διοργανώνεται για το Ταμείο Ανάκαμψης με ομιλητές τον  Γιάννη Καλογήρου, Ομότιμο Καθηγητή Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής του ΕΜΠ και τον Φίλιππο Σαχινίδη, πρώην υπουργό Οικονομικών, καθώς και για την αντιστροφή του Brain Drain.

Η τελευταία μέρα του Συνεδρίου θα κλείσει με ομιλίες στην ολομέλεια τις πρωινές ώρες, αλλά και ψηφοφορίες για την εκλογή μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Παράλληλα, θα λαμβάνει χώρα workshop για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση και την Ψηφιακή Μετάβαση, ενώ σε ειδικό περίπτερο θα δίνονται πληροφορίες για την ψηφιακή πλατφόρμα του κινήματος, digitalsociety.gr

Πηγή: skai.gr