Συνεδριάζει η Προανακριτική για την Novartis: Θέμα ακυρότητας της διαδικασίας θέτει ο Τσοβόλας

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής για την Novartis και τη στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εξαίρεση των δύο βουλευτών του, κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου από μέλη της επιτροπής. 

Την ίδια στιγμή ο δικηγόρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Δημήτρης Τσοβόλας έθεσε θέμα ακυρότητας της διαδικασίας της Προανακριτικής Επιτροπής για την Novartis μετά την εξαίρεση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, κ.κ. Παύλου Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλου. 

«Η απόφαση για εξαίρεση Πολάκη – Τζανακόπουλου είναι αυθαίρετη, παράνομη και θα οδηγήσει σε ακύρωση της διαδικασίας. Δεν είναι δυνατόν η επιτροπή που λειτουργεί ως εισαγγελέας να κάνει αίτηση εξαίρεσης των μελών της και να αποφασίζει η ίδια που κάνει την αίτηση.  Αυτό μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα για να μην προχωρήσει η διαδικασία», είπε ο κ. Τσοβόλας.

Και συνέχισε: «Αν ο Τζανακόπουλος και ο Πολάκης πρέπει να εξαιρεθούν τότε τι πρέπει να γίνει με τους Πλεύρη, Κεγκέρογλου, Κυρανάκη και Καραγκούνη, που έχουν βγει υπέρ της παραπομπής και ότι υπάρχει σκάνδαλο. Θα ζητήσουμε την ανάκληση της απόφασης αυτής, αν θέλουν να προχωρήσει η διαδικασία. Αλλιώς με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ θα ακυρωθεί η διαδικασία, γιατί με την αίτηση που κάναμε εμείς και προειδοποιούμε, όταν η διαδικασία προχωρήσει, αν προχωρήσει, για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας θα πάει στην Ολομέλεια της Βουλής, θα παραπεμφθεί σε ειδικό δικαστήριο, τότε που θα συγκροτηθεί δικαστικό συμβούλιο, θα ζητήσουμε αίτηση ακυρότητας όλης της διαδικασίας. Το λέμε από τώρα για να μην πουν ότι εμείς πάμε να αποφύγουμε τη διαδικασία».

Εξαίρεση βουλευτών θα ζητήσει ο Παπαγγελόπουλος

Για την εξαίρεση του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Παύλου Πολάκη ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είπε ότι «πρόκειται περί μίας παράνομης ενέργειας αντισυνταγματικής που έχει άλλους στόχους. Αυτό που λέγεται ότι έχει συμβεί και στο παρελθόν είναι ένα από τα πολλά ψέματα που χρησιμοποιούν κάποιοι για να δικαιολογήσουν τις αθέμιτες πρακτικές τους στη συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου της Novartis».

Μάλιστα ανέφερε ότι θα κατατεθεί αίτημα εξαίρεσης για τρία πρόσωπα της Προανακριτικής Επιτροπής σε περίπτωση που η Επιτροπή επιμείνει στην απόφαση για εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. «Επειδή δέχομαι τον τελευταίο καιρό μια βάρβαρη και χυδαία επίθεση έχω σαν όπλο μου την αλήθεια και την νομιμότητα. Θα τους ταράξω στην νομιμότητα. Σήμερα θα  καταθέσει ο κ. Τσοβόλας και αίτημα και υπόμνημα που θα αναλύει αυτούς τους λόγους που θα είναι παράνομη η εξαίρεση. Αυτό με ευνοεί γιατί αν επιμείνουν σε αυτή την παράνομη τακτική η διαδικασία αυτή θα είναι άκυρη. Διότι δεν προβλέπεται αυτή η εξαίρεση (σ.σ. Πολάκη-Τζανακόπουλου)», είπε ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Και συνέχισε: «Επειδή εγώ δεν θέλω να αποφύγω τις δήθεν ευθύνες με ακυρότητες αλλά θέλω να μπω στην ουσία επισημαίνω με αίτημα μου ότι δεν πρέπει να εμμείνουν σε αυτή την εξαίρεση αλλά θα καταθέσω και εγώ αίτημα εξαίρεσης για να αποδείξω την υποκρισία. Να δω τι θα κάνουν στο δικό μου αίτημα εξαίρεσης για πιο σοβαρούς λόγους. Εγώ δεν θέλω να εξαιρεθεί κανένας. Εξαναγκάζομαι να το κάνω».