Συνδρομή του ΔΝΤ από το 2009 είχε ζητήσει ο Παπανδρέου

Παρέμβαση του ΔΝΤ στην Ελλάδα, είχε ζητήσει το Δεκέμβριο του 2009, δύο μόλις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αν και δημοσίως απέρριπτε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή της Κυριακής», την αποκάλυψη αυτή κάνει ο επικεφαλής του Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν, σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+, που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα. Μάλιστα, ο Στρος Καν υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη που του έδειξε ο κ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον επικεφαλής του ΔΝΤ, απάντησε στον έλληνα πρωθυπουργό ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους Ευρωπαίους ομόλογους του στη Συνοδό Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, και εισέπραξε την κατηγορηματική τους άρνηση, όπως είχε προβλέψει ο επικεφαλής του Νομισματικού Ταμείου.

Ερωτώμενο από την εφημερίδα το ΔΝΤ απάντησε ότι δεν σχολιάζει προσωπικές συζητήσεις του επικεφαλής του.

Πολιτικές αντιδράσεις

Επίσημο αίτημα δεν υπήρχε. Ήταν μια κατ΄ ιδίαν συζήτηση με τον Στρος-Καν, δήλωσε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Πρώτη Γραμμή» ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Περιφερειακής Ανταγωνιστικότητας, Παναγιώτης Ρηγας.

Την κυβέρνηση την ρωτήσαμε, δεν απάντησε. Δεν χρειάζεται πια να απαντήσει, όλοι έχουμε πια καταλάβει σχολίασε ο Αντώνης Σαμαράς.

Για συνειδητή προσφυγή στην τρόικα κάνει λόγο η Αλέκα Παπαρήγα. 

"Ο επικεφαλής του ΔΝΤ έδωσε κανονικά τον κ. Παπανδρέου. Οι εκλογές πια είναι μονόδρομος" είπε ο εκπρόσωπος του Λαός Κώστας Αϊβαλιώτης. 

Ο πρωθυπουργός ήταν λογικό να έχει επαφές με τον Στρος Καν και όλους τους άλλους εταίρους, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι εκ των υστέρων και εκ του ασφαλούς, ερχόμαστε να διυλίσουμε τον κώνωπα.
Πηγή: skai.gr