Συνάντηση ΝΑΤΟ: Η αποτίμηση Αθήνας και Άγκυρας – Ο Ερντογάν αποκαλεί πάλι... «κύριο» τον Μητσοτάκη

Ως ένα βήμα προς τα… πρώτα βήματα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χαρακτηρίζεται 24 ώρες μετά η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη – Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ. 

Η αποτίμηση της Αθήνας: «Η Ελλάδα δεν έχει παραχωρήσει κάτι»

Το ότι οι δυο ηγέτες μπορούν να συζητήσουν υπάρχει η απευθείας γραμμή πλέον μεταξύ Μητσοτάκη – Ερντογάν από εκεί που ο κ. Ερντογάν διακήρυττε ότι δεν ήθελε καν… να βρεθεί στο ίδιο δωμάτιο με τον πρωθυπουργό αξιολογείται θετικά, γιατί αυτό είχε επαναλάβει πολλές φορές η Αθήνα ότι χρειάζεται, ειδικά όταν τα πράγματα είναι κρίσιμα, να μιλάνε οι δύο χώρες για να μπορούν να αποφεύγονται και τα χειρότερα. 

Παρόλα αυτά, η Ελλάδα δεν εφησυχάζει, επειδή πήγε καλά η συνάντηση του ΝΑΤΟ καθώς η χώρα μας γνωρίζει το ιστορικό της Τουρκίας. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα, και εάν η Τουρκία διατηρήσει αυτή τη στάση. Άλλωστε, έχει δώσει δείγματα επαμφοτερίζουσας στάσης, γιατί υπάρχει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της Τουρκίας για «μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου» με αφορμή την  κοινή δήλωση των Med 7 την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, ενώ έγιναν σήμερα Τρίτη 39 παραβιάσεις του εναέριου χώρου και δύο αερομαχίες. Αυτό δείχνει ότι χρειάζονται πολλά βήματα ακόμα ώστε η Τουρκία να «κτίσει» αξιοπιστία σε αυτά που λέει απέναντι στην Ελλάδα, αλλά και απέναντι σε κοινούς εταίρους στους οποίους δεσμεύεται για αποκλιμάκωση της έντασης. 

Όσον αφορά την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, εκεί που ποντάρει η Αθήνα και το έχει κερδίσει ήδη από τις προηγούμενες Συνόδους είναι πως για ό,τι θετικό πάρει η Άγκυρα υπάρχει ρήτρα αιρεσιμότητας, δηλαδή αν επανέλθει στο δρόμο των απειλών, των προκλήσεων της επιθετικότητας όλα αυτά αναστέλλονται από την ΕΕ. «Η Ελλάδα δεν έχει παραχωρήσει κάτι στην Τουρκία, ό,τι θετικό πάρει για Ελλάδα - Κύπρο δεν είναι χωρίς τίμημα» ξεκαθάριζαν κυβερνητικά στελέχη. 

Η αποτίμηση της Άγκυρας: Ικανοποίηση και χαμηλοί τόνοι 
 
Ικανοποίηση και χαμηλοί τόνοι επικρατούν στην αντίπερα όχθη, στην Τουρκία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μανώλης Κωστίδης, ο Ερντογάν μετά από πολύ καιρό αποκάλεσε τον πρωθυπουργό από «Μητσοτάκη» σε… «κύριο Μητσοτάκη». 

Σαφώς υπάρχει και η άμεση επικοινωνία των δυο ηγετών. Διευκρινίζεται ότι παραμένουν διαφορές, αλλά θα υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας, που ενδεχομένως να φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Το βέβαιο ότι είναι μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής, και λίγες εβδομάδες μετά, η Τουρκία θα δείχνει ένα καλό πρόσωπο, αφού δεν θα της έχουν επιβληθεί και κυρώσεις από την ΕΕ ή από τις ΗΠΑ. 

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο όμως, ο Ερντογάν έχει υποσχεθεί ότι στις 20 Ιουλίου θα επισκεφθεί τα κατεχόμενα για να ανακοινώσει τη βάση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ενδεχομένως και άλλα πράγματα, ενώ μιλά διαρκώς για «δύο κράτη»…

Πηγή: skai.gr