Συνάντηση Μπακογιάννη - Μιλόσοσκι

Συνάντηση Μπακογιάννη - Μιλόσοσκι
Σε καλό κλίμα, αλλά χωρίς απτά αποτελέσματα, καθώς και οι δύο πλευρές επανέλαβαν τις πάγιες θέσεις τους, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η συνάντηση της ελληνίδας υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με τον ομόλογό της της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι στο Παρίσι.

Η ελληνίδα υπουργός, απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο η συνάντηση σημαίνει την έναρξη απευθείας διαπραγματεύσεων δήλωσε: "Να είμαι σαφής. Δεν υποκαθίσταται η διαδικασία που υπάρχει υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Οι ΥΠΕΞ συνομιλούν και έχω δηλώσει ότι είμαι ανοιχτή. Η Ελλάδα είναι παρούσα και συζητά με καλή πίστη και ξεκάθαρη βούληση".

Η κ. Μπακογιάννη υπογράμμισε στη συνέχεια ότι "η ουσία πάντως είναι ότι οι δύο χώρες προσέρχονται σε διαπραγμάτευση. Διαπραγμάτευση μέσα στα γνωστά πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών".

Η υπουργός πρόσθεσε ότι η ελληνική πλευρά προτίθεται να καταθέσει απόψεις, παρατηρήσεις και σχόλια στις τελευταίες ιδέες του μεσολαβητή του ΟΗΕ για την ονομασία Μάθιου Νίμιτς.

"Η διαπραγμάτευση συνεχίζεται. Στόχος είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης", συμπλήρωσε και αναφερόμενη στη συνάντησή της με τον κ. Μιλόσοσκι δήλωσε ότι ήταν μια ανοιχτή και καλή συζήτηση, που έγινε σε καλό κλίμα.

"Η Ελλάδα έχει προσέλθει στη διαπραγμάτευση αυτή με καλή πίστη, αποφασισμένη να κάνει ότι μπορεί για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης στο πλαίσιο της γνωστής ελληνικής θέσης: "ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις", κατέληξε η υπουργός.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Μιλόσοσκι έκανε την ακόλουθη δήλωση:

"Όπως όλοι γνωρίζουμε το θέμα του ονόματος είναι μία υπόθεση που δεν είναι εύκολο να λυθεί. Προς το συμφέρον όμως και των δύο πλευρών, της 'Μακεδονίας' και της Ελλάδας, αυτή η συζήτηση παραμένει ανοιχτή. Και για το λόγο διεξήχθη αυτή η συνάντηση σήμερα μετά από δική μου πρωτοβουλία.

Στη Νέα Υόρκη υπάρχει πιθανότητα οι επικεφαλής των δύο αποστολών να βρουν τον κατάλληλο χρόνο και τις κατάλληλες συνθήκες για να συνεχίσουν τις συνομιλίες.

Σε ό,τι αφορά εμάς, ο διάλογος για το όνομα παραμένει στο ίδιο πλαίσιο με αυτό που προϋπήρχε, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Η θέση της Μακεδονίας είναι γνωστή και ξεκάθαρη. Η λύση θα πρέπει να ικανοποιεί τα εθνικά μας συμφέροντα, το σεβασμό του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης, το σεβασμό του έθνους και της γλώσσας. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να συμβάλλουμε στην προώθηση της διαδικασίας για την επίλυση του θέματος".

Αντίδραση ΠΑΣΟΚ. O πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι η συνάντηση Μπακογιάννη - Μιλόσοσκι έγινε μετά από άνωθεν πιέσεις και ποιος ο λόγος πραγματοποίησης της.

Ο κ. Λοβέρδος διερωτάται αν η κυβέρνηση, έστω εμμέσως, συζητά τις "νέες ιδέες - πακέτο Νίμιτς".

"Οι κινήσεις της κυρίας υπουργού των Εξωτερικών προκαλούν ανησυχία(...) Είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε ότι η επίλυση του θέματος του ονόματος των Σκοπίων δεν μπορεί από την Ελλάδα να αντιμετωπίζεται με ευθυγράμμιση στις πιέσεις που ασκούνται σε λάθος κατεύθυνση και σε βάρος των συμφερόντων της χώρας" καταλήγει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Πηγή: skai.gr