Συνάντηση Δένδια - Σάλενμπεργκ: Πώς θα στηρίξει η Αυστρία την Ελλάδα

Συνάντηση Δένδια - Σάλενμπεργκ: Πώς θα στηρίξει η Αυστρία την Ελλάδα

Μήνυμα αλληλεγγύης και στήριξης προς την ελληνική κυβέρνηση «για όλα όσα κάνει και προσπαθεί να επιτύχει στα ελληνικά σύνορα», έστειλε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Δένδια στην Αθήνα.

Γνωστοποιησε ότι η χώρα του θα στείλει 1 εκατ. ευρώ στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα και επιπλέον θα παράσχει βοήθεια σε είδος και ανθρώπινο δυναμικό.

«Ήδη, 14 στελέχη βρίσκονται στην Ελλάδα και είμαστε διατεθειμένοι να προσφέρουμε περισσότερο προσωπικό προκειμένου να ενισχύσουμε τις προσπάθειες στη μεθόριο, είτε διμερώς είτε μέσω της Frontex», είπε ο Σάλενμπεργκ.

Επιπλέον η Αυστρία θα στείλει 3 εκατ. ευρώ άμεσης βοήθειας στην περιοχή του Ιντλίμπ της Συρίας για τους εσωτερικά εκτοπισμένους, ώστε να παραμείνουν εκεί.  

«Η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε είναι το αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά κυνικής πολιτικής από πλευράς της Τουρκίας, που γίνεται εις βάρος των ευάλωτων ανθρώπων, οι οποίοι στέλνονται με παραπληροφόρηση στα σύνορα» είπε ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών.

Για την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε η Ευρώπη την τήρησε προσφέροντας εξαιρετικά ουσιαστική οικονομική βοήθεια στην Τουρκία, η οποία εξακολουθεί να παρέχεται. Οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται, επισήμανε.

«Θέλουμε να δούμε την Τουρκία να αλλάζει γνώμη. Με κανένα τρόπο δεν επιθυμούμε να επαναληφθεί η κατάσταση του 2015-2016» είπε και πρόσθεσε ότι «σήμερα είμαστε πιο καλά προετοιμασμένοι από τότε». Αναφερόμενος στην ελληνική κυβέρνηση την χαρακτήρισε «πολύ ισχυρό εταίρο στον οποίο μπορούμε να στηριχθούμε, να συνεργαστούμε».

Για το ζήτημα της κατανομής των προσφύγων, ο κ. Σάλενμπεργκ απέκλεισε κάθε συζήτηση λέγοντας ότι σε μια κατάσταση όπου οι άνθρωποι εργαλειοποιούνται θα ήταν λάθος προσέγγιση να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση για κατανομή και ποσωστώσεις. «Όσοι βρίσκονται στα σύνορα δεν είναι όλοι από τη Συρία, είναι άνθρωποι που χρόνια κατοικούν στην Τουρκία» τόνισε.

«Η κατανομή αυτών των ανθρώπων μέσα στην Ευρώπη για εμάς θα σήμαινε ότι τους προσκαλούμε, με αποτέλεσμα την επόμενη στιγμή της κατανομής να βλέπαμε άλλους 20-30.000 στα σύνορα. Η πολιτική μας είναι να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να μπουν παράνομα στην Ελλάδα, να περάσουν τα σύνορα της ΕΕ. Αυτή πρέπει να είναι η πολιτική μας και σε αυτή σας υποστηρίζουμε πλήρως» διαμήνυσε.

Δένδιας: Η Ελλάδα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης

Ο Νίκος Δένδιας από την πλευρά του, έστειλε το μήνυμα πως «η Ελλάδα σήμερα υπερασπίζεται τα σύνορα της Ευρώπης» και στηλίτευσε την «πρωτοφανή σε κυνισμό απόφαση» της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους ως πιόνια για την άσκηση πρωτοφανών διπλωματικών πιέσεων προς την Ευρώπη. «Πιέσεων που περιλαμβάνουν τη χρήση ανήλικων παιδιών ως αιχμή του δόρατος», τόνισε ο Έλληνας υπουργός.

Περαιτέρω σημείωσε, ότι παρά τις συνεχείς διαβεβαιώσεις του Τούρκου ομόλογού του ότι η Τουρκία τηρεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από την Κοινή Δήλωση του 2016, η 'Αγκυρα την παραβιάζει ανερυθρίαστα, όχι μόνο διατυμπανίζοντας ότι τα σύνορα της είναι ανοικτά, αλλά και διευκολύνοντας χιλιάδες ανυποψίαστους ανθρώπους να μεταβούν στα χερσαία σύνορα ή τη θαλάσσια οριογραμμή μας. «Μία ασύμμετρη απειλή για την Ευρώπη» όπως είπε, «μια απειλή που έχει οργανωθεί και ενισχυθεί λόγω και έργω από την τουρκική πλευρά, με συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, όπως η κατασκευή και διασπορά ψευδών ειδήσεων και η παρότρυνση των τουρκικών αρχών προς τους μετανάστες να κινηθούν προς τα ελληνικά και ευρωπαϊκά σύνορα».

Αναφερόμενος στο έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της προσεχούς Παρασκευής, είπε πως θα συζητηθεί η συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, εξηγώντας ότι έχει ήδη ενημερώσει τηλεφωνικά μεγάλο αριθμό ομολόγων του, καθώς και τους πρεσβευτές της ΕΕ και των μόνιμων μελών του ΣΑ του ΟΗΕ.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στον Έβρο, μαζί με τους προέδρους της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, ανέφερε ότι «αυτό είναι, ήδη, μία ισχυρή ένδειξη αλληλεγγύης και υποστήριξης από πλευράς και των τριών ευρωπαϊκών θεσμών» και πρόσθεσε: «Αναμένουμε την ίδια έμπρακτη στήριξη και συλλογική ανάληψη ευθυνών από όλα, ανεξαιρέτως, τα κράτη-μέλη της ΕΕ. H ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να προχωρήσει πέραν των λόγων» είπε.

Απευθυνόμενος στον Αυστριακό ομόλογό του, ευχαρίστησε την Αυστρία εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης για την άμεση έκφραση ετοιμότητας της να συμβάλει στην αντιμετώπιση της κρίσης.

Προσέτι οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. «Και εδώ, η συμπεριφορά της Τουρκίας είναι κατά κανόνα παραβατική και πολλές φορές προκλητική, μετερχόμενη τις γνωστές μεθοδεύσεις, την παραβίαση του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη και την απόπειρα σφετερισμού κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Πολιτική που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στα νότια σύνορα της ΕΕ, υπονομεύοντας τις συλλογικές μας προσπάθειες και υποδαυλίζοντας προκλήσεις, όπως είναι η παράτυπη μετανάστευση και η τρομοκρατία» είπε ο κ. Δένδιας.

Επίσης, κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, στον απόηχο της Διάσκεψης της Θεσσαλονίκης και εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ζάγκρεμπ, καθώς και η περαιτέρω βελτίωση των διμερών σχέσεων, τις οποίες ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε άριστες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία, χαρακτηρίζοντας την γενναιόδωρη, είπε ότι το ποσό ανέρχεται σε 6 δισ. ευρώ και δεν έχει ακόμη απορροφηθεί. Γι΄ αυτό, εξήγησε ότι «οποιαδήποτε αιτίαση κι αν έχει η Τουρκία στον τρόπο διάθεσης αυτών των χρημάτων, η εργαλειοποίηση του ανθρώπινου πόνου για να ασκηθεί πίεση στην ΕΕ είναι απολύτως απαράδεκτη».

Πηγή: skai.gr, ΑΠΕ-ΜΠΕ,