Συναντήσεις Παπαδόπουλου με Παπανδρέου - Παπαρήγα- Κωνσταντόπουλο

«Δε νοείται ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με στρατό κατοχής στην Κύπρο» τόνισε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κύπρου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι πρέπει να αξιοποιηθεί η νέα ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού με τις συνομιλίες να προχωρούν και σε θέματα ουσίας. «Πιστεύω ότι η φιλανδική προεδρία δίνει μια νέα ευκαιρία ιδιαίτερα στην Ελλάδα να παίξει ένα ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη τύπου Ελσίνκι που θα δώσει διέξοδο στο μπλοκάρισμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.
Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις ο κύριος Παπανδρέου επανέλαβε ότι η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και κάλεσε την κυβέρνηση να επιβάλει ένα οδικό χάρτη με τον οποίο θα διασφαλίζονται οι ελληνικές θέσεις.
«Η Ε.Ε έχει ευθύνη να επιλυθεί το Κυπριακό στο πνεύμα των αποφάσεων του ΟΗΕ», υποστήριξε η Γ.Γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Κύπρου. «Λύση του Κυπριακού σημαίνει- υποστήριξε η κυρία Παπαρήγα- τη δημιουργία μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, πολιτικά ανεξάρτητης, χωρίς διαιτητές και ελεγκτές, χωρίς ξένα στρατεύματα με ενιαία πολιτική παρουσία προς τα έξω, με ενιαία διεθνή προσωπικότητα».
Στην ανάγκη μίας εθνικής στρατηγικής που θα συνεκτιμά και θα υπηρετεί τα συμφέροντα όλου του ελληνισμού και όχι αποσπασματικά και επιμέρους τμημάτων του, αναφέρθηκε ο πρώην πρόεδρος και βουλευτής του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. «Η εθνική στρατηγική», πρόσθεσε, «που χρειάζεται πρέπει να επιδιώκει την επανένωση και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στα πλαίσια της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και επίσης να υπηρετεί την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την εκτίμηση ότι στα πλαίσια του ευρωπαϊκού κεκτημένου η Τουρκία μπορεί να ανταποκριθεί σε εκείνα που αποτελούν σήμερα κατάκτηση όλων των λαών της Ευρώπης».
Πηγή: skai.gr