Συμφωνία για μέτρα και χρέος σε έκτακτο Eurogroup τον Μάιο βλέπει η Αθήνα

Για συνολική συμφωνία με τους θεσμούς πάνω στα μέτρα αλλά και στο χρέος ακόμα και σε έκτακτο Eurogroup στις αρχές Μαΐου έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με διαρροές του Μεγάρου Μαξίμου, κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο.

Οι προκαταρκτικές συζητήσεις για ελάφρυνση του χρέους, είπε ο πρωθυπουργός, θα γίνουν στην Εαρινή Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στα τέλη της επόμενης εβδομάδας, ενώ εκτίμησε ότι αμέσως μετά είναι πιθανό να γνωρίζουμε ποια θα είναι η κατάληξη της διαπραγμάτευσης.

Θα ακολουθήσει η επιστροφή των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών στην Αθήνα και στη συνέχεια οι διαβουλεύσεις θα μεταφερθούν σε επίπεδο Eurogoup.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν ότι στην ευρω-ομάδα θα μπορούν προσδιοριστούν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, γεγονός που θα ανοίξει το δρόμο για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Ο κ. Τσίπρας φέρεται να χαρακτήρισε τη συμφωνία στο σύνολό της «υπερασπίσιμη», ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι η Νέα Δημοκρατία έχει περιέλθει σε «δύσκολη θέση».

Ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση συνολικής συμφωνίας με τους θεσμούς η κυβέρνηση αποκτά πολιτική δυναμική την οποία μπορεί να μετουσιώσει σε εκλογική νίκη εάν υπάρξει μία μεγάλη πολιτική αντεπίθεση.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, επιτέθηκε επίσης στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο κατηγόρησε εκ νέου ότι ζητούσε επιπλέον δημοσιονομική προσαρμογή ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ και ριζικές αλλαγές στα εργασιακά.

«Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας.
Πηγή: skai.gr