Στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας

Η Γαλλία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμη στενότερης συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος, δήλωσε ο έλληνας πρωθυπουργός μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με το γάλλο πρόεδρο, Νικολά Σαρκοζί.

Από την πλευρά του ο γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας είναι σχέσεις εμπιστοσύνης και με προοπτικές χωρίς όρια, πέρα από το διμερές πλαίσιο, όσον αφορά στη συνεργασία στην ΕΕ και την περιοχή της Μεσογείου.

Σημαντικό μέρος των συνομιλιών κατέλαβαν οι διμερείς σχέσεις, στις οποίες κατεγράφη η στενή πολιτική και οικονομική συνεργασία, ενώ οι δύο άνδρες εξέφρασαν την επιθυμία τους για στενότερη συνεργασία και καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ειδικά στο θέμα της αντιμετώπισης των πυρκαγιών, Καραμανλής και Σαρκοζί συμφώνησαν ότι δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από κάθε χώρα μεμονωμένα. Για το λόγο αυτό, δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.


src=/upload_files/Image/Grafika
Τους δύο ηγέτες απασχόλησε επίσης η προοπτική της ΕΕ, εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για το συμβιβαστικό κείμενο της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης και συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη Διακυβερνητική εντός της πορτογαλικής προεδρίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή για δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης, την οποία η ελληνική πλευρά βλέπει κατ αρχήν θετικά, αλλά, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να τη δούμε σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα θεσμικά σχήματα συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη για τις εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια και τον Λίβανο, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ. Σαρκοζί το θέμα της ΠΓΔΜ, όπως έκανε με τον πρωθυπουργό Φ. Φιγιόν, λέγοντας ότι εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε, τώρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί.

Η Ντ. Μπακογιάννη. Σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών με το γάλλο ομόλογό της, Μπερνάρ Κουσνέρ, όπου συζητήθηκαν τόσο το θέμα του Κοσόβου, όσο και το τουρκικό.

Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε εξαιρετικά ευαίσθητο το θέμα του Κοσόβου, ενώ για την Τουρκία είπε ότι είναι κοινός τόπος ότι δε θα πρέπει να της στερήσουμε τη δυνατότητα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τον Λίβανο, όπου οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να υπάρξει εθνική συμφιλίωση και να αποφευχθεί η περσινή κρίση.
Πηγή: skai.gr