Στόχος οι μεταρρυθμίσεις

Νέο κύκλο μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τον ΟΣΕ την Ολυμπιακή και τα κλειστά επαγγέλματα εξήγγειλε ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος δήλωσε έτοιμος να εισπράξει το πολιτικό κόστος.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του ενώπιον των παραγωγικών τάξεων απέδωσε στη διεθνή κρίση την πορεία του προϋπολογισμού ο οποίος όπως είπε έχει παρεκκλίνει από βασικές παραδοχές, δεν παρέλειψε όμως να αναφερθεί και σε κυβερνητικά λάθη

Κάνω αυστηρή αυτοκριτική για όποιες περιπτώσεις αργήσαμε να κινηθούμε. Βεβαιώνω, όμως, ότι είμαι αποφασισμένος να προχωρήσω, με συνέπεια και αποφασιστικότητα, στις αλλαγές που χρειάζεται ο Τόπος, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παράλληλα, εξήγγειλε ως άμεση προτεραιότητα τη συγκρότηση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων μέσω πρόσθετων φορολογικών μέτρων, όπως η καθιέρωση τεκμαρτών εισοδημάτων και η πάταξη του λαθρεμπορίου στο ναυτιλιακό πετρέλαιο.

Τόνισε επίσης ότι με όποιο πολιτικό κόστος χρειαστεί θα προωθηθούν άμεσα λύσεις για την ολυμπιακή και τον ΟΣΕ που επιβαρύνουν το κράτος με 2,7 εκατομμύρια ευρώ την ημέρα, ενώ δεσμεύτηκε και για την απελευθέρωση κλάδων της επαγγελματικής δραστηριότητας που παραμένουν κλειστοί.

Δεν παρέλειψε, όμως να επισημάνει τις θετικές πλευρές της οικονομίας και να διαβεβαιώσει ότι η χώρα κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, είπε ο πρωθυπουργός
 
Όσον αφορά τις παροχές ήταν κατηγορηματικός και τόνισε χαρακτηριστικά, πως σε δύσκολες συγκυρίες, δεν υπάρχει πολυτέλεια για βραχυχρόνια ευχάριστες παρεμβάσεις, που στο τέλος αποδεικνύονται καταστροφικές. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν. Σε κάθε περίπτωση, απαιτούνται αποφάσεις ευθύνης, που, σε δύσκολους καιρούς, γίνονται ακόμη πιο δύσκολες. Δεν πρόκειται να υποθηκεύσω την προοπτική της χώρας στο βωμό μιας πρόσκαιρης κυβερνητικής δημοτικότητας.

Ο κ. Καραμανλής δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα ενεργοποιηθεί το ταμείο κοινωνικής συνοχής για στοχευόμενες όπως είπε ενισχύσεις.

Ξεκινούμε από τους άνεργους και τους χαμηλοσυνταξιούχους, για τους οποίους εκπονείται ειδικό πρόγραμμα εισοδηματικής στήριξης, προκειμένου να ανταπεξέλθουν καλύτερα στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Πηγή: skai.gr