Στους εκπαιδευτικούς η απόφαση για άνοιγμα των σχολείων

Κάλεσμα στους δασκάλους και καθηγητές να επιλέξουν το δρόμο της ευθύνης έναντι των γονέων και των μαθητών απηύθυνε ο πρωθυπουργός, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων. «Η αναβάθμιση της πορείας αποτελεί κοινή πορεία. Το ζητούμενο είναι να επικρατήσει η ευθύνη. «Δεν υπάρχουν περιθώρια για σύγκρουση με γονείς και μαθητές», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο θέμα της επιμόρφωσης 2.000 εκπαιδευτικών σε νέα προγράμματα. Παράλληλα ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς η κατάθεση προτάσεων για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των χρημάτων από το Δ‹ΚΠΣ, ενώ τους προτάθηκε κάθε χρόνο, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να συναντώνται και να συζητούν.
Ο πρωθυπουργός πρότεινε στους εκπαιδευτικούς η καταβολή του επιδόματος των 105 ευρώ να γίνει σε τέσσερις αντί για έξι δόσεις (δύο μέσα στο 2007 και δύο ετήσιες το 2008 και 2009).
Πάντως, ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης, τόνισε ότι «δεν υπήρξε ουσιαστική βελτίωση των κυβερνητικών προτάσεων» ενώ τόσο ο ίδιος, όσο και ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Γεώργας, εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί για τις επόμενες κινήσεις τους, παραπέμποντας στις αποφάσεις που θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα από τις Ομοσπονδίες τους. Παράλληλα, όπως τόνισαν και οι δύο, το αυριανό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ το μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, Τριαντάφυλλος Οικονόμου, προκύπτουν νέα δεδομένα που πρέπει να συνεκτιμηθούν. Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα οι όποιες αποφάσεις ληφθούν να είναι για την εκτόνωση της κρίσης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ώρες διδασκαλίας προκειμένου να αναπληρωθούν τα κενά. «Τόσο εμείς, όσο και οι δάσκαλοι θέλουμε να αναπληρωθούν τα κενά και αυτό εάν γίνει, δε θα γίνει δωρεάν», δήλωσε. Ακόμα, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι στόχος είναι να δοθεί το 5% του ΑΕΠ για την παιδεία, διευκρίνισε, ωστόσο, ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί στην παρούσα τετραετία.
ΠΑΣΟΚ για Παιδεία
Ο πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να αναλαμβάνει εκείνος τις ευθύνες του και ύστερα να ζητεί από τους άλλους να αναλάβουν τις δικές τους, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης τις δηλώσεις περί στάσης ευθύνης του πρωθυπουργού που έκανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Νίκος Αθανασάκης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι ενώ είχε δεσμευτεί να αυξήσει τις δαπάνες για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, τώρα ο κ. Ρουσόπουλος δηλώνει ότι είναι δύσκολο οι δαπάνες να φτάσουν στο 5% μέχρι το τέλος της τετραετίας.
Υπενθύμισε, επίσης, ότι πριν τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει λόγο για 5% μέχρι το τέλος της τετραετίας και είχε επικριθεί από τη ΝΔ, η οποία υποσχέθηκε άμεση αύξηση των δαπανών στο ποσοστό αυτό.
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει στην παιδεία χωρίς αύξηση των κονδυλίων και επανέλαβε τη δέσμευση του κόμματος ότι ως κυβέρνηση θα αυξήσει, πράγματι, τις δαπάνες στο 5% του ΑΕΠ.
Ακόμη κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντί να αυξάνει τις δαπάνες κάθε χρόνο, όπως είχε δεσμευτεί, τις μειώνει, ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Δηλώσεις Αλέκας Παπαρήγα
Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το κόμμα απορρίπτει «όλα όσα εξάγγειλε και υποσχέθηκε στους εκπαιδευτικούς» ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στη σημερινή συνάντηση που είχε με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ και πρόσθεσε ότι «αυτή η συνάντηση συνιστά μια προσπάθεια άσκησης εκβιασμού για να σταματήσουν οι αγώνες των εκπαιδευτικών μέσα από μια συγκεκριμένη αποκλιμάκωση και με πρόσχημα μάλιστα τις χαμένες ώρες».
Σύμφωνα με την κ. Παπαρήγα, κυβέρνηση «διάλεξε αυτή τη στιγμή, νομίζουμε ότι υποβοηθήθηκε και από τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ύστερα από την «πάσα» που της έδωσε να αναβάλει τη συζήτηση του άρθρου 16 για το Γενάρη, ώστε να κοπάσουν οι κινητοποιήσεις πριν». Και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ θεωρεί ως «πάσα» και την τοποθέτηση του ΠΑΣΟΚ, το οποίο «δεν πήρε καθαρή θέση για το μισθολογικό αίτημα των εκπαιδευτικών, αλλά έκανε σύσταση στην κυβέρνηση να δώσει μερικά ψίχουλα, μόνο και μόνο για να σπάσουν οι αγώνες».
Η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ δήλωσε επίσης ότι το κόμμα απορρίπτει τη θέση που «η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ συνήθως προβάλλουν, ότι οι αγώνες των εκπαιδευτικών προκαλούν κρίση» και εξήγησε ότι «η κρίση μαστίζει το εκπαιδευτικό σύστημα, εξαιτίας της πολιτικής ευθύνης και των δύο κυβερνήσεων, βεβαίως και του ρόλου που παίζουν οι επιχειρηματίες και το μεγάλο κεφάλαιο». Η κ. Παπαρήγα απέρριψε επίσης τη λογική που, όπως είπε, προβάλλει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή δεν αντέχει η οικονομία και ότι δεν μπορεί να υποθηκεύσει το μέλλον της οικονομίας κάνοντας παροχές στους εκπαιδευτικούς. «Εδώ αποδεικνύεται, λοιπόν, ότι υποσκάπτεται η οικονομία των κερδών, όταν ζητούν οι εκπαιδευτικοί χρηματοδότηση της Παιδείας και βεβαίως βελτίωση και των αμοιβών τους. Για μας αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, έχει υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας με τις ιδιωτικοποιήσεις, με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, πέρα και από την ίδια την πολιτική που ασκούν στην Παιδεία, με το Μάαστριχ, τη Λισσαβόνα κλπ», είπε η κ. Παπαρήγα. Σημείωσε ότι «ο αγώνας για την Παιδεία πρέπει να είναι συνεχής, θα κρατήσει πολύ, θα είναι μακρόχρονος, όσο κρατάει η κυρίαρχη πολιτική» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να συνδυάζει όλες τις μορφές πάλης, να έχουν δυναμισμό, να ασκούν πίεση και ο δυναμισμός βρίσκεται και στις μορφές πάλης και στις πρωτοβουλίες αλλά και στην κλιμάκωση και στην πολιτικοποίηση του περιεχομένου».
Ο ΣΥΝ
Σχολιάζοντας ο ΣΥΝ τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τη ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ αναφέρει τα εξής: «Ο πρωθυπουργός της χώρας, μετά από έξι εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, εμφανίστηκε με αδιάλλακτη στάση (την ίδια με της κας Γιαννάκου) προς τους εκπαιδευτικούς. Έσπειρε την απογοήτευση σε όσους είχαν ελπίσει ότι σ‹ αυτή τη συνάντηση θα δώσει κάποιες λύσεις στα οικονομικά αλλά και στα θεσμικά αιτήματα που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας».
Σύμφωνα με τον ΣΥΝ, «η νεοφιλελεύθερη και θατσερική αντίληψη αντιμετώπισης προβλημάτων των εργαζομένων και ιδιαίτερα των εκπαιδευτικών που κρατούν το μέλλον της χώρας σε μεγάλο βαθμό στα χέρια τους, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά σε όλους τους εργαζόμενους ότι είναι στον πυρήνα των κυβερνητικών επιλογών».
Πηγή: skai.gr