Στον απόηχο της παρέμβασης της Προέδρου κατά της εισαγγελέως συνεχίζεται η δίκη της ΧΑ

Της Ιωάννας Μάνδρου

Στον απόηχο της χθεσινής παρέμβασης της προέδρου στη δίκη για την εγκληματική δράση της ΧΑ, που έθεσε θέματα για την εισαγγελέα, συνεχίζεται και σήμερα η δίκη, ενώ η τελική απόφαση του δικαστηρίου για το ποιοί εκ των καταδικασθέντων θα πάνε στη φυλακή και ποιοί θα πάρουν αναστολή στην έκτιση της ποινής τους, όπως όλα δείχνουν θα καθυστερήσει.

Η χθεσινή παρέμβαση της προέδρου Μαρίας Λεπενιώτη είχε ως αποτέλεσμα να πέσει σκιά μεροληψίας προς την εισαγγελική έδρα, γεγονός που συμβαίνει, ίσως για πρώτη φορά, στα δικαστικά μας χρονικά και πάντως είναι σοβαρή εξέλιξη σε μιά δίκη τόσο σημαντική από πολιτικής και θεσμικής πλευράς.

Η πρόεδρος έθεσε θέματα που αφορούσαν στην εισαγγελική πρόταση για τις αναστολές των ποινών των καταδικασθέντων, σημειώνοντας ότι η εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου, δεν ανέφερε στο δικαστήριο και δεν έλαβε υπόψη της το γεγονός ότι έντεκα από τους καταδικασθέντες είχαν "λερωμένο" ποινικό μητρώο και μάλιστα για βαριά αδικήματα, όπως ανθρωποκτονία, απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστείες και άλλα.

Επίσης, όπως επιςήμανε η πρόεδρος, η εισαγγελέας δεν ανέφερε ότι ο ευρωβουλευτής Ιωάννης Λαγός είχε παραβιάσει τους περιοριστικούς όρους που του είχε θέσει η ελληνική δικαιοςύνη το 2015 και αυτό αποδεικνύεται από βούλευμα που είχε εκδοθεί σχετικά με την παραβίαση των όρων.

Μετά ταύτα, ζητήθηκε από την εισαγγελέα, συμπλήρωση της πρότασης της προς το δικαστήριο για το ποιοί εκ των καταδικασθέντων, ηγετική πολιτική ομάδα, και αλλοι που μετείχαν σε εγκληματικές πράξεις, θα πάνε στη φυλακή και ποιοί όχι.

Η εισαγγελέας παρά τις επισημάνσεις της προέδρου επέμεινε στην αρχική της θέση, λέγοντας πως η πρόταση της είναι να μην πάει κανένας φυλακή έως ότου δικαστεί η υπόθεση από το εφετείο.

Σήμερα, αναμένεται να προσκομιστούν στο δικαστήριο, η διαδικαςία αρχίζει στις 11 το πρωί, τα βουλεύματα που έχουν εκδοθεί για τον Ιωάννη Λαγό, ένα για την παραβίαση των περιοριστικών όρων από τον ίδιο το 2015 και ένα μεταγενέστερο, του 2019 που πιστοποιεί ότι έκτοτε ο Λαγός δεν παραβίασε εκ νέου τους όρους.

Πηγή: skai.gr