Στόλτενμπεργκ για ελληνοτουρκικά: Οι τεχνικές συζητήσεις του ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν στην επίλυση (video)

Οι τεχνικές στρατιωτικές συζητήσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ μπορούν να βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ των δύο συμμάχων, ανέφερε τη Δευτέρα ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ απάντησε σε ερώτηση σχετικά με τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι το ΝΑΤΟ ανησυχεί για τις κλιμακούμενες εντάσεις μεταξύ των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι η συμμαχία έχει αναλάβει την πρωτοβουλία "να φέρει κοντά δύο πολύτιμους συμμάχους, την Ελλάδα και την Τουρκία, να καθίσουν μαζί και να δουν πώς μπορούμε να αναπτύξουμε αυτό που αποκαλούμε στρατιωτικούς μηχανισμούς αποκλιμάκωσης".

 


Η απάντηση Στόλτενμπεργκ για τα ελληνοτουρκικά στο 51:00

"Αυτό έχει να κάνει με το πώς θα διασφαλίσουμε ότι τα πλοία, τα αεροπλάνα διατηρούν την απαραίτητη απόσταση, συμπεριφέρονται με υπεύθυνο τρόπο. Έτσι, αποτρέπουμε, αποφεύγουμε συμβάντα και ατυχήματα. Και υπάρχουν πάντα κίνδυνοι όταν έχουμε τόσα πολλά πλοία στο ίδιο μέρος στην ίδια περιοχή, όπως έχουμε δει στην Ανατολική Μεσόγειο" παρατήρησε.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε επίσης ότι οι πρόσφατες συνομιλίες του με τον  πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδήγησαν στην έναρξη των "τεχνικών στρατιωτικών συζητήσεων".

"Ελπίζω ότι, αν μπορέσουμε να βρούμε μια λύση, να θεσπίσουμε αυτούς τους μηχανισμούς, τότε αυτό μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη των γερμανικών προσπαθειών για διευκόλυνση των συνομιλιών για το βασικό κύριο πρόβλημα,"

"Έτσι, υπάρχει συνεχής δουλειά εδώ στο ΝΑΤΟ. Η αποκλιμάκωση είναι από μόνη της σημαντική. Μειώνει τους κινδύνους, τα περιστατικά και τα ατυχήματα. Και ελπίζουμε ότι μπορεί επίσης να υποστηρίξει τις προσπάθειες της Γερμανίας να αντιμετωπίσει το υποκείμενο κύριο πρόβλημα", πρόσθεσε.

 

Πηγή: skai.gr