Ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών - Η χώρα σε τροχιά νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου

Περίπου μισή ώρα διήρκεσε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών - Πρώτος έφτασε ο Αλέξης Τσίπρας, δεύτερος ο Κυριάκος Βελόπουλος, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, τέταρτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πέμπτος ο Δημήτρης Κουτσούμπας

Σε λιγότερο από μισή ώρα ολοκληρώθηκε το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που ξεκίνησε στις 11 το πρωί.

Πρώτος έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλέξης Τσίπρας, δεύτερος ο Κυριάκος Βελόπουλος, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, τέταρτος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πέμπτος ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αφού απέβησαν άκαρπες οι διερευνητικές εντολές σχηματισμού κυβέρνησης που ανέθεσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, διαδοχικά στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη

Η χώρα μπαίνει σε τροχιά νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου. Οι διαδικασίες επιταχύνθηκαν, καθώς όλοι οι αρχηγοί επέστρεψαν την εντολή πριν συμπληρωθεί το διάστημα των τριών ημερών που προβλέπει το Συνταγμα, αφού διαπίστωσαν ότι δεν υπάρχει περιθώριο συγκλίσεων και άρα δεν υπάρχει ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

Με βάση το Σύνταγμα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχωρά και στο ύστατο συνταγματικό βήμα και συγκαλεί σήμερα το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για να εξετασθεί με όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων πια, το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης.

Δεδομένων όμως των πολιτικών θέσεων και των συσχετισμών αυτή η ύστατη προσπάθεια προεξοφλείται ως άκαρπη.

Η κ. Σακελλαροπούλου θα προχωρήσει στο επόμενο βήμα που προβλέπει το Σύνταγμα και είναι η συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης που θα οδηγήσει τη χώρα στις επόμενες εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ως επικρατέστερο φέρεται το όνομα του Προέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Σαρμά για την θέση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού ως ο αρχαιότερος μεταξύ των ανώτατων δικαστών.

Με τη σειρά του ο κ. Σαρμάς θα ορίσει και την υπηρεσιακή κυβέρνηση η οποία αναμένεται να αποτελείται από πρόσωπα που θα απολαμβάνουν την όσο το δυνατόν ευρύτερη αποδοχή.

Το επόμενο βήμα στις μετεκλογικές διαδικασίες, εφόσον τροποποιηθεί το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που όριζε τη σύγκληση της νέας Βουλής των εκλογών της 21ης Μαΐου την 1η Ιουνίου, είναι το άνοιγμα της Βουλής λίγες μέρες νωρίτερα και συγκεκριμένα την Κυριακή 28 Μαΐου.

Κατά την εν λόγω συνεδρίαση θα γίνει και η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επομένη, στις 29 Μαΐου, η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει το προεδρείο της και δεδομένου ότι δεν μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση, έως το βράδυ της ίδιας μέρα θα εκδοθεί το νέο Προεδρικό Διάταγμα που θα διαλύσει εκ νέου τη Βουλή και θα προκηρύξει τις νέες εκλογές που θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου

Πηγή: skai.gr