Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου ο Κ. Μητσοτάκης

Με νέα παρέμβασή του, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης τάσσεται στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου στην αντιπαράθεση με το Φανάρι και με σκληρή γλώσσα καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να λάβουν θέση.
Ο κ. Μητσοτάκης κατηγορεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι με τη χθεσινή του ανακοίνωση διακόπτει βιαίως κάθε μεσολαβητική προσπάθεια και σπρώχνει την αντιπαράθεσή του με την Εκκλησία της Ελλάδας στα άκρα.
Ο πρώην πρωθυπουργός εκτιμά πως το Φανάρι επιδιώκει να θέσει τους μητροπολίτες των «Νέων Χωρών» μπροστά σε δίλημμα και σημειώνει ότι το πρόβλημα, όπως τίθεται σήμερα, είναι κατ` εξοχήν πολιτικό και εθνικό. Σημειώνει ότι η Ελλαδική Εκκλησία είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει τον ελληνικό νόμο, υπογραμμίζοντας πως «το αίτημα και η πρόκληση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ουσία στρέφεται προς την ελληνική πολιτεία».
Ακόμη ο πρώην πρωθυπουργός καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να λάβουν θέση, σημειώνοντας ότι «μικροπολιτικοί υπολογισμοί σε τέτοιο θέμα δεν έχουν θέση. Πρωτεύει το συμφέρον της ορθοδοξίας και της χώρας».
Ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει ότι η πληγή που άνοιξε είναι ανάγκη να κλείσει αποφασιστικά και γρήγορα γιατί διαφορετικά μας αναμένουν δεινά, ενώ αναφέρει ότι καμία ελληνική βουλή δεν πρόκειται να δεχθεί να μοιράσουμε την Ελλάδα στα δύο και να δώσουμε διοικητικές αρμοδιότητες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και προπάντων, όπως λέει, δεν μπορεί να δεχθεί να αμφισβητηθεί η αρχή της πλειοψηφίας στη λήψη των αποφάσεων.
Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «ρίχνει λάδι στη φωτιά», επισημαίνοντας ότι «για μια ακόμα φορά, αναδεικνύεται η αναξιοπιστία και αδυναμία της Ν.Δ. να αρθρώσει ενιαίο λόγο».
Υπενθυμίζεται ότι και ο Μιλτιάδης Έβερτ έχει ταχθεί υπέρ του κ. Χριστόδουλου, ενώ ο Κώστας Καραμανλής και η Νέα Δημοκρατία επισήμως δηλώνουν πως είναι εναντίον οιασδήποτε παρέμβασης της πολιτείας, κρατώντας ίσες αποστάσεις και από τις δύο πλευρές.
Πηγή: skai.gr