Στο μικροσκόπιο εκτενών βρετανικών αναλύσεων ο ΣΥΡΙΖΑ

Τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια για την τακτοποίηση των χρηματοδοτικών εκκρεμοτήτων της χώρας επισημαίνει ως την κυριότερη πρόκληση για οποιαδήποτε επόμενη ελληνική κυβέρνηση, και ιδίως για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εκτενής ανάλυση από την Αθήνα του απεσταλμένου του βρετανικού Channel 4 Πολ Μέισον.

Στην ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο στην ιστοσελίδα του καναλιού ο κ. Μέισον παραθέτει τα βασικά στοιχεία για το ελληνικό δημόσιο χρέος, που ανέρχεται αυτή τη στιγμή στα 319 δισεκατομμύρια ευρώ. Για τα δημοσιονομικά έτη 2015 και 2016 η Ελλάδα χρειάζεται να δανειστεί 22 δισ. ευρώ, όπως σημειώνεται.

Αφού παρουσιάζει τους βασικούς άξονες της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση του χρέους, ο συντάκτης σημειώνει ότι «το πρόβλημα για τον Αλέξη Τσίπρα είναι το βραχυπρόθεσμο».

Εξηγεί ότι ενώ ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί «να ακυρώσει τη λιτότητα», να απεμπλακεί από τους όρους της διάσωσης και την ίδια ώρα να διαπραγματευθεί μία διαγραφή των χρεών προς την ΕΕ, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο παρακράτησης ποσού 5,3 δισεκατομμυρίων ευρώ από το δάνειο διάσωσης που είναι προγραμματισμένο να δοθεί στην Ελλάδα εντός του 2015. Επιπλέον αυτού, θα έπρεπε να βρει ακόμα 14 δισεκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία αν επιλέξει τελικά απλώς να ισοσκελίσει τα βιβλία αντί να καταγράψει πλεόνασμα όπως απαιτεί η τρόικα, συνεχίζει το δημοσίευμα.

Παράλληλα, η ακύρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα στερούσε από τη χώρα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2015-16, ποσό που προστίθεται στα 22 δισεκατομμύρια που πρέπει να δανειστεί η κυβέρνηση. Τέλος, υπενθυμίζεται ότι μέσα στο 2015 εκπνέουν δάνεια ύψους 17 δισεκατομμυρίων ευρώ, με 11 δισεκατομμύρια εξ αυτών να λήγουν στο δεύτερο μισό του 2015, όταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να βρει από κάπου να δανειστεί, έχοντας εξαντλήσει διάφορα «μαξιλαράκια».

Επικαλούμενος στοιχεία από έκθεση της Bank of America Merill Lynch, ο συντάκτης αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας θα αντιμετώπιζε μία δημοσιονομική «μαύρη τρύπα» ύψους τουλάχιστον 28 δισεκατομμυρίων ευρώ κατά τα πρώτα δύο χρόνια διακυβέρνησής του, χωρίς πιστωτές για να δανειστεί και με 17 δισ. αποπληρωμών μέσα στο ‘15.

Το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να διαπραγματευτεί επιτυχώς όλα τα παραπάνω εξαρτάται από τις διαθέσεις των Ευρωπαίων εταίρων, σχολιάζει ο Πολ Μέισον. Σημειώνεται δε ότι το οικονομικό επιτελείο του κόμματος θέλει να εντάξει το ελληνικό πρόβλημα χρέους στην ευρύτερη δυναμική αποτίναξης της πολιτικής αυστηρής λιτότητας που έχει διαμορφωθεί σε τμήματα του κατεστημένου της ΕΕ, αν και όχι στην ηγεσία της Γερμανίας. «Αυτοί που έχουν γνωρίσει την οικονομική ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, συγκρίνοντας σημειώσεις τείνουν να λένε πως δρουν σαν να γνωρίζουν ότι η κα Μέρκελ ίσως πει ναι, όταν υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να πει όχι και ότι δεν συνειδητοποιούν πόσο σκληροί θα είναι η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και οι ιδιώτες επενδυτές», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Το χειρότερο σενάριο που προκύπτει για μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την κατάσταση κατά τον Πολ Μέισον είναι να υπάρξει βραχυπρόθεσμα κρίση αποπληρωμής, ανεπιτυχείς διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, κοινωνική αναταραχή, φυγή κεφαλαίων και χρεοκοπία. Ένα καλό σενάριο θα ήταν η επίτευξη μίας μακροπρόθεσμης συμφωνίας για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους, αλλά ακόμα και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα έπρεπε να βρει τους κατάλληλους ελιγμούς για τα χρέη που εκπνέουν το 2105, εν μέσω «μεγάλης κοινωνικής αναταραχής».

Στο ερώτημα γιατί παρόλα αυτά το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται στις δημοσκοπήσεις, ο δημοσιογράφος του βρετανικού καναλιού απαντά ότι ο λόγος είναι πως πέντε χρόνια λιτότητας έχουν καταβαραθρώσει την ελληνική οικονομία και έχουν επιβαρύνει ψυχολογικά εκατομμύρια Έλληνες, οι οποίοι νιώθουν ότι δεν έχουν λάβει ηθική αλληλεγγύη από την ελληνική ή την ευρωπαϊκή ελίτ.

Την ίδια ώρα ο αρθρογράφος της εφημερίδας Guardian Όουεν Τζόουνς, από τις πιο γνωστές φωνές του χώρου της αριστεράς στη Βρετανία παρά το νεαρό της ηλικίας του, αναφέρει πως «η ελληνική ριζοσπαστική αριστερά θα μπορούσε να σκοτώσει τη λιτότητα στην ΕΕ».

Όπως σχολιάζει, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρόωρες εκλογές θα είχε μεγάλη σημασία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλους αυτούς που θέλουν «ενός διαφορετικού είδους κοινωνία και ένα τέρμα στα χρόνια της λιτότητας».

Ο κ. Τζόουνς κάνει λόγο για «μνημειώδη» πιθανή εξέλιξη και αναφέρεται στη «δυστυχία» που έχει επιφέρει στη χώρα η πολιτική λιτότητας. Επιχειρώντας μία συνοπτική αναφορά στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζει ότι το κόμμα «προσφέρει στους Έλληνες αυτό το πολύτιμο πράγμα: την ελπίδα».

Στη συνέχεια αναφέρεται σε αντιδράσεις από το ελληνικό κατεστημένο, σχολιάζοντας μάλιστα ότι έστω και ένα πιο ήπιου τύπου «πραξικόπημα» σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να αποκλειστεί. Καταφέρεται επίσης εναντίον του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την πρόσφατη τοποθέτησή του αναφορικά με την προοπτική εκλογών στην Ελλάδα και σχολιάζει ότι οι αγορές και οι πολιτικοί της ελίτ έχουν τα όπλα τους στραμμένα στο ελληνικό εκλογικό σώμα.

Κατά τον αρθρογράφο της Guardian, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ θα έδινε ώθηση και σε άλλους σχηματισμούς κατά της λιτότητας στην ΕΕ, όπως το Podemow στην Ισπανία και το Die Linke Γερμανία.

Καταλήγει με την παρατήρηση ότι η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και η πτώση του ΠΑΣΟΚ θα όφειλε να εκληφθεί ως προειδοποίηση για τους Εργατικούς στη Βρετανία να στραφούν προς μία πραγματικά εναλλακτική πολιτική πρόταση.

«Άρα το 2015 θα μπορούσε επιτέλους να είναι η χρονιά που η λιτότητα θα αντιμετωπίσει την ώρα της κρίσης σε όλη την ήπειρο. Ή θα μπορούσε να είναι η χρονιά που μια δημοκρατική αμφισβήτηση της οικονομικής τρέλας θα στραγγαλιζόταν μέχρι θανάτου», κλείνει το άρθρο του ο Όουεν Τζόουνς.
Πηγή: Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο